Prima pagină » 4 Zile în Roma – Ghid Complet de Călătorie (2024)
Fotografie la Fontana di Trevi Atracția Principală a Romei

4 Zile în Roma – Ghid Complet de Călătorie (2024)

Fotografie la Fontana di Trevi Atracția Principală a Romei
Fontana di Trevi

Roma, orașul etern, este o destinație foarte populară, care cred că se află pe lista fiecărui călător. De foarte mult timp se afla și pe lista mea, așa că, atunci când am prins bilete ieftine de avion, am profitat de ocazie. După multe ore petrecute citind și informându-mă, am adunat informații relevante pentru o primă vizită și am creat un itinerariu detaliat. Așadar, dacă vă doriți să vizitați Roma, vă invit să citiți acest ghid de călătorie până la capăt, pentru a descoperi toate informațiile de care aveți nevoie. Iar dacă vă interesează și alte destinații pentru un city-break, vă invit să parcurgeți și ghidurile de călătorie pentru Istanbul și Milano.

În cadrul acestui ghid de călătorie vei afla:

  • care este cea mai bună perioadă pentru a vizita Roma;
  • cum poți să te deplasezi în Roma în mod economic;
  • ce trebuie să pui în bagajul de călătorie în funcție de sezon;
  • cum să eviți incidentele și să rămâi în siguranță;
  • în ce zonă trebuie să te cazezi;
  • itinerariul meu pentru 4 zile de explorat Roma;
  • lucruri pe care trebuie să le faci dacă ajungi în capitala Italiei.

Care Este Perioada Ideală Pentru a Vizita Roma?

Roma este un oraș care se poate vizita fără probleme pe tot parcursul anului. Temperaturile sunt echilibrate, iar aglomerația este prezentă mereu. Totuși, anumite perioade sunt mai bune pentru a vizita acest oraș plin de istorie și artă.

Noi am ales să mergem în luna octombrie, pentru a evita sezonul de vârf. În realitate, în Roma mereu este sezon de vârf. Tocmai de aceea, trebuie să rezervați din timp cazarea și atracțiile principale. Totuși, în luna octombrie, chiar dacă este aglomerat, nu o să fie insuportabil și o să puteți să vă bucurați de experiență. Temperatura în Roma este plăcută în luna octombrie. Noi ne-am bucurat de 25-28 grade C, cu excepția ultimelor 2 zile. Atunci, chiar dacă a plouat, temperatura a scăzut la 18 grade, dar nu a fost prea rece.

Pe lângă luna octombrie, vă recomand de asemenea și finalul lunii septembrie, după începerea anului școlar. De fapt, din luna septembrie până în mai ar fi ideal să vizitați, evitând total vara, când este prea cald și aglomerat. Roma este un oraș în care veți merge mult pe jos și cred că acest lucru devine greu de făcut când afară sunt 40 grade.

În general, temperaturile în Roma sunt mai mari ca în România, chiar și iarna. Dacă nu vă deranjează puțin frig și ploi, cel mai recomandat sezon este din noiembrie până în februarie, exceptând perioada Crăciunului. În această perioadă orașul este ceva mai liber, iar prețurile la cazări scad destul de mult.

Totuși, Roma este un oraș frumos, așa că merită să vizitați în orice sezon aveți posibilitatea. Cel mai important este să fiți pregătiți pentru particularitățile fiecărui sezon, pentru a vă putea bucura de ce oferă orașul.

Străduțe din Roma cu Clădiri Acoperite de Verdeață
Străduță în Roma

Cum Ajungi în Roma?

În primul rând, pentru a ajunge în Roma, vă recomand avionul, o metodă foarte accesibilă din (aproape) toate aeroporturile din România. Roma are 2 aeroporturi: Ciampino, care este mai mic, și Fiumicino. În funcție de aeroportul în care ajungeți, aveți mai multe opțiuni pentru a vă deplasa spre oraș.

Din aeroportul Fiumicino puteți ajunge în centrul Romei cu tren, autobuz, taxi sau private shuttle. Ultimele opțiuni sunt cele mai scumpe, așa că nu le voi aborda aici, costul lor variind în funcție de zona cazării voastre. Autobuzul este cea mai economică variantă. Mă refer aici la autobuzele de tip shuttle, de la companii precum Terravision sau Sit Bus, care vă vor duce până în gara Termini. Biletul dus pentru un astfel de autobuz este 6-7 euro și se poate achiziționa online sau la fața locului. O altă opțiune accesibilă este trenul Leonardo Express, care merge tot spre Termini și al cărui bilei 14 euro pe sens, fiind gratuit pentru copiii sub 4 ani.

Noi am ajuns în aeroportul Ciampino, care este ceva mai aproape de oraș. Și de aici există opțiunea autobuzelor Terravision sau ale altor companii, iar biletul este tot 6 euro. Din acest aeroport nu există tren spre oraș, însă există autobuzele comapaniei ATAC, compania oficială de transport în Roma. Autobuzul 520 vă va duce la intrarea în oraș, iar de acolo puteți schimba cu ajutorul Google Maps, pentru a ajunge la cazare. Noi am procedat în acest fel și am economisit bani în acest fel.

Cum Te Deplasezi Eficient în Roma?

Ca în orice alt oraș, în Roma există mai multe variante de deplasare. Pe jos, cea mai simplă, cu transportul public, cu taxi sau cu Uber.

Evident, eu recomand mersul pe jos, pentru că este economic, eficient și vă permite să vedeți cât mai multe în jurul vostru. În zona centrală se poate merge foarte ușor pe jos, pentru că atracțiile principale sunt destul de aproape una de cealaltă. Trebuie totuși să vă luați încălțăminte comodă, pentru că majoritatea străzilor sunt cu piatră cubică și picioarele vor obosi repede. Vorbesc din proprie experiență aici, pentru că în a treia zi am cedat și am cumpărat o pereche nouă de pantofi sport. 🙂

O altă opțiune foarte bună este transportul în comun, mai ales dacă nu sunteți cazați în zona centrală. Noi am circulat foarte mult cu transportul în comun, așa că am optat pentru un card de transport. Un bilet de călătorie costă 1,5 euro și este valabil pentru 100 minute. Îl puteți folosi de oricâte ori vreți în acest interval, dar doar în autobuz sau tramvai, nu și în metrou. De asemenea, nu uitați să validați biletul, pentru că amenda este 50 euro.

Dacă veți folosi transportul în comun des, vă recomand un card de transport. Există mai multe variante: varianta pentru 24h costă 7 euro per persoană, cel pentru 48h costă 12,5 euro, iar cel pentru 72h costă 18 euro. Mai există o variantă pentru 7 zile, cardul CIS, care costă 24 euro. Noi am stat 4 zile și jumătate în Roma, așa că am optat pentru acest card, fiind opțiunea care ne costa cel mai puțin. Cardurile de transport se validează doar la prima utilizare și le puteți folosi nelimitat în intervalul ales. Puteți călători cu aceste carduri în toate mijlocele de transport, pe teritoriul Romei: autobuz, tren, tramvai și metrou.

În cazul în care alegeți să călătoriți cu taxi, trebuie să știți că prețurile pornesc de la 3 euro ziua, fiind mai mari noaptea. La fel și în cazul serviciilor Uber. Personal, nu recomand aceste opțiuni, decât dacă sunteți în grabă, mai ales că s-ar putea să vi se ceară mai mulți bani decât ar trebui. Nu vă recomand să închiriați o mașină sau să mergeți cu mașina proprie în Roma. Traficul mi s-a părut destul de haotic și cred că parcările reprezintă un stres în plus.

Ce Trebuie să Iei cu Tine în Bagajul Pentru Roma?

În pimul rând, trebuie să ții cont de faptul că vei umbla mult, pe piatră cubică. Iar când nu vei umbla, cel mai probabil vei sta în picioare, la coadă sau admirând opere de artă. Așadar, pantofilor trebuie să le acorzi o atenție foarte mare. Nu intră în discuție pantofii cu toc, sandalele, espadrilele și altele de genul. Ideal este să aveți o pereche de încălțăminte sport cu talpă moale, cu care știți că puteți umbla fără probleme.

În al doilea rând, trebuie să țineți cont de perioada din an în care veți vizita Roma. Primăvara și toamna trebuie să aveți o geacă la îndemână, pentru zile ploioase și cu vânt mai puternic. De asemenea, nu uitați să luați o umbrelă sau o pelerină cu voi, pentru că le veți găsi la preț foarte ridicat, mai ales în zonele turistice. Aici vorbesc din nou din experiență, pentru că am plătit 8 euro pentru 2 pelerine de (foarte) slabă calitate. Vara este bine să aveți cu voi haine lejere, din materiale respirabile, în culori deschise, pentru că temperaturile sunt foarte înalte. Iarna, la fel ca la noi, trebuie să aveți o geacă sau un palton, încălțăminte corespunzătoare și haine călduroase.

De asemenea, vizitând Roma, cel mai probabil o să intrați în multe biserici. Acestea au un dress code destul de strict. Atât femeile, cât și bărbații trebuie să aibă umerii și genunchii acoperiți. În special la Vatican, aceste reguli sunt respectate și accesul nu vă va fi permis fără îmbrăcăminte corespunzătoare. Așadar, chiar dacă vizitați Roma vara, vă recomand să aveți o rochie mai lungă și o eșarfă cu care să vă acoperiți umerii. Eu am avut cu mine o rochiță cu mânecă lungă și un pulover cu care mi-am acoperit umerii, dar care mi-a și ținut de cald. Ambele de la Bonprix, și mi-au prins tare bine, fiind de calitate și foarte versatile.

Este Roma un Oraș Sigur? Cum Eviți Pericolele?

În principiu, Roma este un oraș destul de sigur, însă este renumită pentru hoții de buzunare care activează mai ales în zonele aglomerate. Cel mai bine este să fiți precauți și foarte atenți. Vă recomand să folosiți o geantă cross-body sau un fanny pack în care să vă puneți obiectele de valoare. În zonele aglomerate, țineți mereu mâna pe ele și nu puneți nimic în buzunarul de la spate. Dacă purtați ghiozdan, neapărat purtați-l în față, mai ales în mijloacele de transport sau zonele pline de turiști.

De asemenea, în Roma veți întâlni foarte multe persoane care vor încerca să vă ademenească cu diverse trucuri, fie pentru a vă fura obiectele de valoare, fie pentru a vă cere bani. Vă recomand să vă documentați cu privire la principalele trucuri și să le evitați. Nu reacționați în niciun fel dacă cineva că oferă o floare, o brățară, dacă dorește să vă ajute cu ceva sau orice de acest gen. Nimic nu este gratuit, și veți sfârși prin a fi ”hărțuiți” pentru a oferi bani. O astfel de situație este neplăcută și vă poate păta experiența frumoasă din Roma, însă din păcate precauția este singura soluție.

Unde Trebuie să Te Cazezi în Roma?

Evident, locația în care vă veți caza depinde foarte mult de bugetul pe care îl aveți la dispoziție. Cazările în Roma sunt destul de scumpe. O cameră la hotel sau un apartament micuț costă minim 100 euro per noapte, pentru două persoane. Important însă este să rezervați cazarea din timp. Noi am rezervat cu o lună înainte și a fost destul de târziu. Cazările disponibile erau extrem de scumpe, singurele accesibile fiind departe de centru. În cele din urmă, am rezervat o cazare pe Booking în zona Pigneto, însă am realizat prea târziu că a fost o greșeală. Zilnic petreceam minim 40 minute pentru a ajunge în centrul orașului, iar acest lucru este foarte obositor.

Așadar, vă recomand să vă căutați un hotel în zona centrală, cât mai din timp. Eu folosesc platforma Booking și până acum nu am avut probleme. Dacă nu vă permiteți un hotel chiar în zona centrală, vă recomand cartierele Trastevere, Monti, Prati sau Esquilino. În aceste cartiere accesul la transportul în comun este facil, și veți face maxim 20 minute până la atracțiile principale.

Cum să Petreci 4 Zile în Roma?

Noi am petrecut 4 zile pline în Roma și 5 nopți. Am ajuns joi seara și nu am avut timp de prea multe, iar plecarea a fost marți dimineața, așa că au rămas doar 4 zile pentru activități. Am plecat la drum cu un itinerariu destul de bine pus la punct, dar ne-am lăsat și timp pentru a explora orașul. Eu o să vă spun mai jos cum am petrecut noi cele 4 zile, însă voi puteți ajusta acest itinerariu după nevoile voastre.

Ziua 1: Centrul Orașului și Multe Atracții Gratuite

În această primă zi ne-am propus să ne plimbăm cât de mult prin zona centrală și să bifăm mai multe atracții. Unele mai cunoscute, altele mai puțin, însă toate aflate foarte aproape una de cealaltă.

Înainte de a începe să explorăm, avem nevoie de un mic dejun sățios. Noi am luat micul dejun la Roscioli, care au două locații foarte aproapiate una de cealaltă. În prima locație am luat cappuccino, niște cornuri tipic italienești numite cornetto și maritozzo, o chiflă dulce umplută cu frișcă pe care trebuie să o încercați în Roma. Apoi, de la Antico Forno Roscioli, am luat pizza al taglio, sau pizza la bucată. Așa se vinde pizza în Roma: sunt mai multe soiuri din care vă puteți alege și puteți plăti după greutate. Ca să vă faceți o idee de prețuri, pentru acest mic dejun copios am plătit 27 euro, un preț decent.

Primul obiectiv pentru prima zi a fost celebrul Panteon. Acesta este clădirea din Imperiul Roman care s-a conservat cel mai bine, și are o istorie interesantă. Am pus acest obiectiv mai devreme, pentru a evita aglomerația. Am stat oricum puțin la coadă, dar nu a durat prea mult. Până în vara acestui an, Panteonul era gratuit, fiind o biserică. Recent s-a introdus o taxă de 5 euro și 3 euro pentru cei între 18-25 ani. Cei sub 18 ani au acces gratuit în continuare. Merită din plin să intrați să vizitați acest templu antic, așa că vă recomand să îl treceți pe listă.

La câteva minute de Panteon se află biserica Sf. Ignazio di Loyola, o biserică care a devenit faimoasă pe Instagram. În interiorul bisericii se află o oglindă care vă permite să analizați frescele deosebite de pe tavan. O altă particularitate a bisericii este că aceasta nu are un dom, ci doar o pictură care crează iluzia unui dom. Accesul este gratuit și vă recomand să vizitați această biserică superbă. Totuși, să știți că se formează o coadă la oglindă și s-ar putea să stați ceva la coadă.

După această biserică, ne îndreptăm spre Fontana din Trevi. Totuși, vă recomand să faceți o scuurtă oprire și pentru a vedea Galleria Sciarra, o curte interioară foarte frumoasă. Accesul este gratuit și merită să intrați câteva minute pentru a o vedea.

Pentru Fontana din Trevi cred că nu mai trebuie să fac introduceri. 🙂 Este atracția principală a Romei și este mereu împânzită de oameni. Dacă doriți să o prindeți mai liberă pentru fotografii, neapărat va trebui să vă treziți devreme. Fântâna este aglomerată chiar și la răsărit, dar măcar veți putea să o surprindeți mai bine în fotografii. Noi am vizitat-o în trecere în această primă zi, și am revenit în dimineața plecării pentru a face câteva fotografii.

După aglomerația de la Fontana di Trevi, vă sugerez o mică pauză pentru un faimos desert: Tiramisu. Cel mai bun pe care l-am mâncat este cel de la Two Sizes, cel clasic și cel cu fistic. Au mai multe arome, iar prețul este 2,5 euro pentru paharul mic și 3,5 euro pentru cel mare. Neapărat să testați acest tiramisu, vă promit că nu o să vă dezamăgească! Puncte bonus dacă îl savurați în Piazza Navona, care se află foarte aproape!

Aproape de Piazza Navona am mai vizitat 4 biserici pe care vi le recomand: San Luigi dei Francesi, St. Ivo Alla Sapienza, Sant Andrea della Valle și Chiesa del Gesu. Toate sunt foarte frumoase și vă puteți odihni pentru câteva minute în interiorul lor, admirând arta. Toate bisericile sunt gratuite și, din punctul meu de vedere, merită vizitate.

Spre seară vă recomand să vizitați Altare della Patria sau Vittoriano, un monument dedicat primului rege al Italiei unite. Acesta este un loc superb pentru a vedea apusul. Puteți urca în mod gratuit până la un punct. Mai sus se poate urca doar cu liftul, pentru o priveliște 360. Noi nu am considerat necesar să urcăm, mai ales că un bilet este 7 euro și ni s-a părut puțin scump.

Pentru cină, noi am ales să mergem în Trastevere la un restaurant numit Nannarella. Este un restaurant destul de turistic, dar mâncarea a fost bună. Dacă doriți să luați cina în zona centrală vă recomand să testați restaurantele Cantina e Cucina, Mimi e Coco, Mariuccia sau Sora Margherita.

Ziua 2: Colosseum și Forumul Roman

Ziua a doua a fost despre istorie și cultură, însă nu am uitat de micul dejun. Am luat micul dejul la una dintre cele mai vechi patiserii ale Romei, Regoli. A fost localul nostru favorit pentru patiserii și prețurile sunt foarte bune. Aici veți găsi și cel mai bun maritozzo din Roma, cu doar 3,5 euro, dar și capuccinno foarte bun. Recomand din suflet acest loc!

După micul dejun am pornit la pas spre Colosseum. Noi am luat bilete online, de pe site-ul oficial. Vă recomand să faceți la fel, pentru cele mai bune prețuri. Trebuie să aveți însă grijă, pentru că biletele sunt limitate și le puteți cumpăra fix cu o lună înainte. De cele mai multe ori, se iau din prima zi și, mai târziu, le veți găsi doar la resellers, la preț mult mai mare. Noi am plătit aproximativ 30 euro pentru 2 bilete, eu având reducere fiind sub 25 ani.

Există mai multe opțiuni de bilete pentru Colosseum, dar eu vă recomand să optați pentru varianta care include Forumul Roman, arena și subsolul Colosseum-ului. Forumul Roman este un loc încărcat de istorie și ar fi păcat să îl ratați. Dacă însă nu aveți timp, intrați măcar la Colosseum. Aveți însă grijă în momentul în care cumpărați biletele, pentru că noi am făcut o greșeală, din grabă. Biletul care include arena (scena Colosseum-ului) costă la fel ca cel care include și subsolul, însă noi am ales prima variantă care ne-a apărut pe site. Așa că din păcate, nu am putut intra și la subsol și ne-a părut puțin rău. Totuși, orice opțiune ați alege, acest loc este minunat și cu siguranță veți învăța multe lucruri noi despre istoria Romei.

Forumul Roman este chiar lângă Colosseum. Le puteți vizita în aceeași zi, sau într-un interval de 24 ore, însă puteți intra doar o singură dată la fiecare. Noi,având bilete de dimineață, am ales să le vizităm în aceeași zi. La Colosseum am petrecut aproape 2 ore, iar în Forum aproape 4 ore. Este un loc imens, cu foarte multe muzee și situri care merită vizitate, dar care necesită timp. Noi am încercat să acoperim cât de mult, dar nu am reușit să vedem tot. Oricum, experiența a fost una foarte frumoasă și eu zic că merită măcar o dată în viață.

După lunga vizită la aceste două atracții, am luat prânzul la un restaurant din apropiere, numit Ristorante la Nuova Piazzetta. Mâncarea a fost bună, iar prețul pentru două persoane a fost 40 euro, la fel cam ca la orice alt restaurant. Nu aș recomanda neapărat restaurantul, dar este o opțiune bună dacă sunteți prin zonă, lihniți de foame.

Pentru fotografii frumoase cu vedere la Colosseum vă recomand Giardinetto del Monte Oppio, la care puteți foarte ușor să ajungeți pe jos. De asemenea, foarte aproape se află Piazza del Campidoglio, de unde puteți vedea la apus Forumul Roman, de sus. Aceasta este o opțiune bună mai ales dacă nu doriți să vizitați Forumul, ci doar să îl vedeți de sus.

Seara acestei zile noi plănuiam să o petrecem în zona Testaccio. Aici se află grădina cu portocali și celebra gaură de cheie din Piața Cavalerilor din Malta. Nu am reușit însă să ajungem, fiind obosiți, așa că doar am mers puțin pe lângă un sit arheologic deschis recent Largo di Torre Argentina, locul unde a fost ucis Iulius Cezar. Nu am intrat, pentru că se poate vedea foarte bine din stradă.

La cină, am mers în zona Piazza Navona, la restaurantul Ponte e Parione. Am stat la coadă aproximativ 40 minute, neavând rezervare. Totuși, mâncarea a fost bună, însă vă recomand să vă faceți rezervare la restaurantele care acceptă acest lucru, în special în weekend.

Ziua 3: Explorează Zonele Mai Puțin Cunoscute

Pentru cea de-a treia zi, nu am avut un plan anume, ci am vrut mai mult să ne relaxăm. Am luat micul dejun la o cafenea siciliană, I Dolci di Nonna Vincenza, unde am mâncat cannoli și o prăjitură cu ricotta delicioase.

Mic Dejun în Roma la Regoli Pasticceria cu Cappucinno și Deserturi Italiene
Mic Dejun la Regoli Pasticceria

Apoi, fiind duminică, ne-am îndreptat spre Vatican, unde Papa iese la geam la ora 12, pentru a ține un mic discurs numit Angelus. Accesul este gratuit, însă se aglomerează foarte tare, așa că vă recomand să ajungeți acolo pe la 11:30, mai ales că trebuie să treceți și de securitate. Sincer, discursul fiind în italiană, noi nu am înțeles tare multe, dar ne-am dorit să îl vedem pe Papa. Nu suntem catolici, dar mi se pare un lucru interesant de făcut în viață. 🙂

Fiind aproape de Vatican, am profitat de ocazie și am trecut și pe la Bonci, o pizzerie foarte renumită. Cheful care deține această pizzerie a apărut în show-ul Chef’s Table de pe Netflix și este considerat un fel de Michelangelo al pizzei, pentru combinațiile nebunești pe care le face. Vă avertizez, prețurile aici sunt cam mari și se face coadă la intrare, dar pizza a fost foarte bună. Noi am luat-o la pachet, alături de un tiramisu de la Pompi (pe care nu-l recomand deloc).

Ne-am îndreptat apoi spre parcul de la Villa Borghese, unde am improvizat un mic picnic. Acest parc este foarte mare și vă recomand să îl vizitați dacă doriți o oază de relaxare în mijlocul orașului. Puteți închiria o barcă pentru lac sau golf carts pentru a vă plimba, sau puteți pur și simplu să stați pe iarbă.

Din parc, am plecat spre Piazza del Popolo (care, apropo, se vede foarte frumos de sus, de la marginea parcului). Lângă această piață se află și Treptele Spaniole, cărora eu, sincer, nu le-am înțeles farmecul. Fiind în mijlocul zilei, zona era pliiină de lume și nu puteam vedea nimic, așa că pur și simplu am mers mai departe. Poate dimineața se observă frumusețea treptelor, dar nu am fost prea curioși să revenim.

Seara acestei zile de duminică am petrecut-o în cartierul Trastevere, un cartier foarte viu, cu muzică live și restaurante foarte cosy. Noi am luat cina la Mimi e Coco, care mai au o locație și lângă Piazza Navona. Mâncarea și atmosfera au fost minunate, iar prețurile cam la fel ca peste tot. Un alt restaurant pe care chiar îl recomand!

Iar, dacă prindeți seara prin Trastevere, vă recomand o experiență care pentru mine (cred) că a fost cea mai frumoasă din Roma! În fiecare seară, în jurul orei 20, în piața Trilussa, pe malul apei, cântă un domn pe nume Sergio. Foarte posibil să fi văzut videoclipuri cu el, pentru că a devenit deja faimos. Nouă ne-a plăcut foarte mult muzica pe care o interpreta și carisma lui, așa că acesta a fost highlight-ul vacanței noastre.

Podul din Fata Catelului Sant Angelo din Roma
Castelul Sant Angelo

Ziua 4: Vatican și Capela Sixtină

Ultima noastră zi în Roma a fost de fapt rezervată pentru a vizita statul Vatican. Aceasta este o activitate care cel mai probabil vă va ocupa o mare parte din zi, așa că nu vă recomand să vă faceți prea multe alte planuri.

Noi am început ziua la patiseria Regoli, pentru că ne-a plăcut tare mult prima dată și am vrut să mai mergem încă o dată înainte de a pleca. Apoi, am făcut o vizită scurtă spre castelul Sant Angelo. Nu am intrat în castel, deoarece nu aveam timp, dar să știți că se poate vizita, iar biletele sunt 20 euro. Noi am făcut câteva fotografii în fața castelului, iar apoi am mers mai departe spre Vatican.

Biletele pentru Vatican le-am luat online, de pe site-ul oficial, pentru a nu sta la coadă. Am plătit 50 euro pentru 2 persoane, eu având din nou o reducere de student. La fața locului am plătit doar ghidul audio, 8 euro de persoană. Vă recomand acest ghid audio, pentru că veți înțelege mult mai bine tot ceea ce vedeți. Dacă doriți însă să vedeți doar Basilica Sfântul Petru, nu trebuie să vă luați bilet, pentru că aceasta este gratuită. Însă, va trebui să stați mult la coadă, așa că e mai bine să mergeți spre seară, cu 1-2 ore înainte de închidere. Noi am vizitat Basilica după Capela Sixtină, cu o oră înainte de închidere, iar coada s-a mișcat destul de repede și era considerabil mai scurtă decât la prânz.

Basilica Sfântul Petru din Vatican Fresca Tavan
Basilica Sfântul Petru din Vatican

Vaticanul este un obiectiv care merită bifat dacă vizitați Roma. Chiar dacă prețul este destul de ridicat, o dată în viață merită să vedeți Capela Sixtină! E de o splendoare de neimaginat! Pe lângă capelă, veți vedea mii de opere de artă din antichitate sau din Evul Mediu, ale unor artiști celebri. Totuși, dacă bugetul nu vă permite, nu vă faceți griji. Roma este plină de biserici care au fost realizate de aceeași artiști celebri, așa că veți putea admira artă la tot pasul.

Pentru noi, această ultimă experiență a fost una foarte obositoare, mai ales că am resimțit oboseala și din zilele precedente. Așadar, am încheiat seara destul de repede, cu o cină delicioasă la restaurantul Cantina e Cucina, aproape de Piazza Navona. Acesta a fost restaurantul nostru favorit, atât ca atmosferă, cât și din punct de vedere al calității mâncării. Vă recomand din suflet restaurantul, însă să știți că și aici va trebui să așteptați puțin la coadă.

Lucruri pe Care Trebuie să le Faci în Roma

Din păcate, 4 zile sunt prea puține pentru a experimenta ce are Roma de oferit. Totuși, mă bucur că am bifat atracțiile principale și am explorat cât de mult am putut. Dacă aveți mai puțin timp la dispoziție, sau dacă pur și simplu nu știți ce trebuie să nu ratați, m-am gândit să vă las eu o listă. Așadar, acestea sunt lucrurile pe care TREBUIE să le faci în Roma:

  • vizitează Fontana di Trevi, Colosseum-ul și Vaticanul: acestea sunt atracțiile cele mai importante, pe care trebuie neapărat să le vezi ca să poți spune că ai văzut Roma. 🙂 Nu uita să arunci o monedă în Fontana di Trevi, pentru a te întoarce la Roma!
  • mănâncă preparate specifice zonei: adică pizza romana, la bucată, paste carbonara, amatriciana și cacio e pepe. Și desert, neapărat maritozzo, tiramisu și gelato. Noi nu ne-am plictisit după 4 zile și cred că nimeni nu se poate plictisi de aceste delicatese.
  • vizitează cartierul Trastevere: acesta este cel mai viu cartier al Romei și cu siguranță vei găsi aici ceva pe placul tău. De la mâncare, la băuturi sau nightlife, acest cartier are de toate!
  • admiră apusul de la înălțime: fie că faci acest lucru de la monumentul Vittoriano, din Piazza del Campidoglio sau din grădina cu portocali, trebuie să vezi Roma la apus măcar o dată pentru că arată minunat!
  • bucură-te de un aperitivo la ceas de seară: aperitivo este o tradiție a italienilor de a ieși după muncă la o băutură. Astfel, în jurul orei 18 poți ieși la o terasă pentru un cocktail, alături de care vei primi uneori și o gustare. Este o experiență plăcută și o ocazie numai bună pentru a te relaxa după atâta explorat.

În mod evident, acest ghid de călătorie nu este unul care epuizează tot ceea ce se poate face în Roma. Am încercat însă să includ toate informațiile care nouă ne-au fost utile, pentru ca și voi să aveți parte de informații accesibile și de actualitate. Sper ca acest ghid să vă fie de folos în planificarea călătoriei la Roma, iar orice întrebări aveți, sunt binevenite în comentarii.

Cu drag,

Estera Farcaș signature

11 Comentarii

  1. Pingback: Maritozzi - Chifle Dulci cu Frișcă | estera farcaș

  2. Avatar for Filofteia Francisco
    Filofteia Francisco

    Mi-a placut tare mult ce ai scris despre Roma. Clar si la obiect. Eu care am fost de 4 ori acolo si urmeaza sa mai merg din nou la sfarsit de mai. Caci e orasul cel mai drag mie. In conditiile in care am fost in peste 40 de tari. Mi-e tare drag cu toata arta si istoria care e acolo.

  3. Avatar for Livia

    Bună!
    Foaaarte util modul în care ai descris excursia voastră! Chiar mi-am luat notițe cu privire la locurile pe care urmează să le vizităm și noi.

    Doar aș avea o întrebare, dacă mă poți ajuta!
    Biletele pentru autobuzul de la aeroport către Roma de unde le-ați achiziționat?
    Mulțumesc!

  4. Avatar for Ionut

    Super ,descrierea făcută!!

  5. Avatar for Ada Danciu

    Buna! Care este site-ul oficial pt Coloseum și pt Vatican? Mulțumesc!

  6. Avatar for Cristina

    Multumim frumos, ne-am notat aproape toate detaliile. Sper sa reusim sa atingem si noi toate aceste obiective!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*