![Acoperișul domului din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_577,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/20220407_122221-577x1024.jpg)
Milano este un oraș foarte frumos și popular printre turiști, însă din păcate este renumit și pentru prețurile sale ridicate. Totuși, se poate vizita și cu un buget rezonabil, așa că mai jos o să-ți împărtășesc experiența mea, sfaturi și trucuri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a vizita Milano.
Cum ajungem la Milano?
Cel mai simplu și rapid se poate ajunge la Milano cu avionul. Majoritatea aeroporturilor din România au zboruri la unul dintre cele trei aeroporturi din apropierea orașului. Noi am ales să zburăm de la Oradea la Bergamo, fiind cel mai bun preț. Trebuie totuși să țineți cont de faptul că aeroportul din Bergamo, cel la care merg majoritatea zborurilor low-cost, se află la aproximativ o oră de Milano. Astfel, veți avea nevoie de transport până în centrul orașului. Aici aveți câteva opțiuni: tren, taxi sau autobuz. Noi am ales varianta cea mai ieftină, autobuzul Terravision, care a costat 18 euro dus-întors și care circulă până la gara centrală din Milano.
Totuși, poate vă întrebați cum găsiți bilete ieftine de avion? Ei bine, noi am căutat bilete cam cu o lună înainte de a pleca, și am găsit o ofertă cu 10 euro dus-întors, la compania Ryanair. Așadar, biletele de avion e cel mai bine să le rezervați cu 2-6 săptămâni înainte de plecare, și, cel mai important, trebuie să fiți flexibili când alegeți datele. Vă recomand să vă abonați la site-urile companiilor low-cost, dar și să activați notificări la site-uri precum Kiwi sau Skyscanner. Noi am rezervat prin Kiwi, iar ei au făcut și check-in-ul pentru noi, așa că ne-am stresat mai puțin.
Transportul în Milano
Rețeaua de transport din oraș mi s-a părut foarte bine pusă la punct. Cel mai mult am așteptat după un autobuz în jur de 10 minute, însă metroul și tramvaiele vin la aproximativ 5 minute distanță. Noi ne-am descurcat foarte bine cu Google Maps, însă ei au și o aplicație ATM, așa cum se numește și compania de transporturi.
Totuși, trebuie să știți că prețurile la transport nu sunt tocmai ieftine. O călătorie, indiferent de mijlocul de transport, costă 2 euro. Însă, după validare, biletul este valabil pentru 90 minute și pot astfel fi schimbate mijloacele de transport fără să fie necesar un al doilea bilet. Noi am ales totuși să cumpărăm un bilet pentru 3 zile, cu număr nelimitat de călătorii. Un astfel de bilet a costa 12 euro, și a meritat din plin. Mai există și opțiuni pentru 1 sau 2 zile, dar și bilete cu un număr limitat de călătorii. Așadar, citiți cu atenție specificațiile și alegeți în funcție de câte călătorii aproximați că veți efectua.
Biletele se pot cumpăra atât din gara centrală, cât și din stațiile de metrou. Există aproape peste tot automate de la care puteți achiziționa direct toate tipurile de bilete, însă sunt și chioșcuri în gară unde le puteți cumpăra de la vânzători. Ambele variante sunt la fel de bune.
Cât de scumpe sunt cazările?
Destul de scumpe aș spune eu, de aceea e foarte important să le căutați din timp, și pe mai multe platforme. Inițial noi am căutat pe Booking și pe Airbnb, însă am observat că prețurile la apartamente sunt la fel ca la hoteluri, dacă nu chiar mai scumpe. Personal, nu am vrut să stăm în hosteluri, în camere comune, așa că am ales hotelul B&B Hotel Milano Ornato, fiind cel mai rentabil, având chiar și mic dejun inclus. Noi am rezervat direct de pe site-ul lor, și vă recomand întotdeauna să verificați și site-ul hotelului, pentru că s-ar putea să fie mai ieftin decât pe Booking.
O altă opțiune, este o platformă pe care am descoperit-o recent. Hotwire se numește și oferă reduceri considerabile la hoteluri, în special la cele mai scumpe. Singura problemă e că au un tarif de rezervare destul de mare, iar dacă oferta la hotel nu e extraordinară, s-ar putea să nu merite. Totuși, eu vă recomand să verificați toate platformele, până găsiți o ofertă potrivită cerințelor voastre.
Obiective turistice
O să încep, evident, cu cel mai cunoscut obiectiv turistic din Milano: Il Duomo. Își merită reputația, fără îndoială, pentru că este spetaculos. Se poate vizita atât la interior, cât și acoperișul. Noi am ales să vizităm doar terasele, respectiv acoperișul, iar aici am avut 2 opțiuni: pe scări sau cu liftul. Am ales evident varianta mai ieftină, scările, unde accesul a costat 10 euro și a meritat din plin. Iar dacă vă e teamă că veți obosi prea tare, să știți că cele peste 200 trepte s-au urcat destul de ușor, în aproximativ 5 minute. La coborâre a fost și mai bine, iar ieșirea am făcut-o prin catedrală. Astfel, am văzut puțin din interiorul bisericii, chiar dacă nu era inclus în preț.
![Domul din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_768,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/IMG_7951-768x1024.jpg)
Un alt obiectiv care nu poate fi ratat este Galleria Vittorio Emanuele II, care se află chiar în Piața Domului. Aceasta este cea mai veche galerie comercială din Italia, este costruită într-un stil aparte și în prezent este umplută cu multe magazine de lux. Totuși, chiar dacă nu sunteți interesați de magazine, vă recomand să nu ratați ocazia de a vă plimba prin galerie și, de ce nu, de a servi ceva la una dintre terasele cu vedere spre Dom. Ce e drept, prețurile sunt ceva mai mari, însă am un mic tip pentru voi: chiar în spatele galeriei veți găsi mâncare sau gelato la prețuri decente, pe care o puteți lua cu voi și o puteți servi în piață.
![Galleria Vittorio Emanuele II din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_768,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/IMG_8147-768x1024.jpg)
Un al treilea obiectiv din Milano este Cina cea de taină. Faimoasa pictură se găsește la 15 minute de mers pe jos din Piața Domului, la biserica Santa Maria delle Grazie. Noi din păcate nu am putut vedea pictura, pentru că toate biletele erau rezervate pentru următoarele 3 săptămâni. Așadar, nu faceți ca noi, și rezervați din timp biletele dacă vă doriți să vedeți această capodoperă.
Totuși, la următorul obiectiv turistic nu veți avea nevoie de bilet pentru a intra. Este vorba despre castelul Sforza sau Sforzesco. Acesta datează din secoulul 15 și este foarte mare, iar accesul în curte este gratuit. Personal nu pot să spun că m-a fascinat, pentru că este un castel destul de simplu, care pălește în comparație cu Domul. Totuși, în interior sunt diverse muzee pe care le puteți vizita contra cost. Noi însă am ales să ne plimbăm doar prin curte, în trecere spre parcul Sempione.
![Castelul Sforza din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_768,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/IMG_7974-768x1024.jpg)
Acest parc Sempione se află chiar în spatele castelului și accesul este gratuit. Noi l-am vizitat în mijlocul zilei, când a fost destul de cald, și am fost surprinse să vedem câți localnici își petrec timpul acolo. Sunt și turiști mulți, însă în comparație cu restul obiectivelor turistice e o oază de liniște. Astfel, dacă căutați o locație pentru un picnic, acesta este locul perfect.
![Parcul Sempione din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_768,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/IMG_7979-768x1024.jpg)
Parcul este destul de mare, iar la capătul său se află Arco della Pace, un arc foarte asemănător cu cele din Paris sau București. Noi am petrecut câteva minute lângă el, savurând gelato și ascultând câteva melodii interpretate de un cuplu drăguț care cânta în parc. Astfel, chiar dacă nu e un obiectiv turistic must see, vă recomand să bifați și Arco della Pace, mai ales că aveți ocazia să faceți fotografii foarte frumoase cu cele mai vechi tramvaie din Milano. Noi am încercat, însă fiind mijlocul zilei, mașinile ne-au cam dat de furcă. 🙂
![Arco della Pace și cel mai vechi tramvai din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_768,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/IMG_8011-1-768x1024.jpg)
Puțin mai departe de arc de află Navigli, o mică Veneție în mijlocul orașului. Acesta este un canal pe care l-am văzut recomandat în toate ghidurile de călătorie. Noi l-am vizitat inițial noaptea și nu ni s-a părut spectaculos, pentru că este un simplu canal înconjurat de multe terase. Totuși, am revenit în zilele următoare pentru a prinde apusul acolo, și a meritat. Am văzut Navigli plin de oameni, dar colorat plăcut în lumina apusului și pot să spun că merită o plimbare sau chiar o cină acolo.
![Canalul Navigli din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_768,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/IMG_8221-768x1024.jpg)
Nu în ultimul rând, vă prezint un obiectiv ceva mai modern. Este vorba despre Bosco Verticale, un complex de zgârie-nori din partea mai nouă a orașului, care se deosebesc prin decorul lor inedit. Mai exact, sunt acoperiți de copaci verzi, care în contrast cu cerul sigur voi crea o fotogafie unică. Chiar dacă am petrecut doar câteva minute acolo, mi-a plăcut și parcă acum aș vrea și eu să locuiesc într-un bloc-pădure.
![Bosco verticale din Milano](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_768,h_1024/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/04/IMG_8198-768x1024.jpg)
Ce mâncăm în Milano și cât de scump?
Ce putem să mâncăm în Milano dacă nu paste și pizza? Ah, și gelato! Toate bune sau foarte bune, în funcție de local. Prețurile la mâncare sunt în general destul de ridicate, chiar și în supermarket-uri precum Lidl sau Aldi. Astfel, o pizza sau o porție de paste sunt aproximativ 10 euro, iar un gelato 2-3 euro. Totuși, există și opțiuni mai accesibile, precum Luini, în spatele galeriei, sau Spontini. Despre acestea, dar și toate locurile în care am mâncat noi, cât și opțiunile vegane care există, o să vă vorbesc într-o postare viitoare.
Ce altceva mai trebuie să știi?
- noi am stat în Milano 4 zile, însă am epuizat complet orașul. Astfel, consider că sunt suficiente 2 zile pentru a bifa obiectivele principale, sau 3 dacă doriți să vă plimbați în ritm mai lent.
- există opțiunea de achiziționare a unui Milano Card, însă vă recomand să calculați foarte bine valoarea acestuia. S-ar putea să nu merite dacă nu doriți să vizitați foarte multe muzee, mai ales că la Dom reducerile nu sunt foarte mari.
- dacă aveți până în 25 ani puteți beneficia de reduceri la foarte multe obiective, fără a arăta un card de student.
- vă recomand să aveți maaare grijă la lucrurile voastre. Aglomerația este mare, iar persoane dubioase sunt peste tot. De asemenea, aveți grijă și la persoanele care doresc să vă ofere un trandafir sau orice altceva. Nimic nu e gratuit, și în cele din urmă vi se vor cere bani.
- la orice restaurant alegeți să mâncați luați în calcul faptul că vi se va adăuga o taxă numită Coperto. Aceasta e în jur de 2-3 euro pentru o persoană și resprezintă taxa pentru servire, un fel de bacșiș.
- dacă alegeți să vizitați în prima duminică a fiecărei luni, trebuie să știți că majoritatea muzeelor sunt gratuite. Trebuie doar să verificați site-ul fiecărui muzeu înainte, pentru a ști dacă beneficiați de o reducere sau de gratuitate.
Și cam acestea ar fi sfaturile mele cu privire la Milano. Chiar dacă poate nu e un oraș la fel de popular precum Roma sau Paris, vă recomand să îl vizitați măcar o dată în viață. Pentru mine a fost o experiență foarte plăcută și cu siguranță mă voi întoarce.
Sper să vă fi inspirat și pe voi cu acest articol, să îl găsiți util, și să călătoriți mai mult, mai ales acum că se mai ridică restricțiile.
Cu drag,
![signature](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_197,h_38/https://www.esterafarcas.com/wp-content/uploads/2022/10/signature-1-edited-e1666262556794.png)
Pingback: 3 Zile în Roma - Ghid Complet de Călătorie (2023) | estera farcaș