Poate că te-ai gândit să vizitezi Turcia, sau poate ai descoperit un zbor ieftin spre Istanbul. Sfatul meu? Nu mai sta pe gânduri și rezervă un city-break în Istanbul! Acesta este un oraș plin de istorie, cu un mix inedit de culturi și cu mâncare excepțională.
Turcia era de ceva timp și pe lista mea de călătorie, iar de curând am avut ocazia să vizitez orașul Istanbul. După multă documentare, am reușit să creez un itinerariu pe care eu îl consider ideal pentru o primă vizită în Istanbul. Așadar, te invit să citești acest articol până la capăt, pentru a afla tot ce trebuie să știi pentru prima ta vizită în Istanbul.
În acest ghid de călătorie o să îți împărtășesc:
- când să vizitezi Istanbul și de ce;
- care este cea mai bună modalitate de transport, atât spre Istanbul, cât și în oraș;
- ce trebuie să iei cu tine și de ce trebuie să ții cont atungi când îți pregătești bagajul;
- cum să rămâi în siguranță și să eviți pericolele;
- care este zona ideală în care să te cazezi;
- itinerariul meu pentru 4 zile perfecte în Istanbul;
- lucrurile pe care nu trebuie să le ratezi în cadrul vizitei tale.
Cea mai Bună Perioadă Pentru un City-Break în Istanbul
Istanbul este genul de oraș care poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Totuși, unele perioade sunt mai potrivite decât altele, din varii motive.
În primul rând, trebuie să ții cont de vreme și de anotimpul în care dorești să vizitezi acest oraș. În timpul iernii, temperaturile sunt destul de scăzute, asemănătoare cu cele din România. Așadar, dacă iubești căldura, s-ar putea să nu te simți confotabil cu temperaturile scăzute și cu o mulțime de haine groase. În acest caz, eu ți-aș recomanda să vizitezi primăvara sau toamna, în lunile martie-mai sau septembrie-noiembrie. S-ar putea să nimerești puțină ploaie, însă temperaturile sunt portivite. Noi am vizitat în luna aprilie și am avut doar o zi cu ploaie, celelalte zile fiind însorite, cu aproximativ 20 grade C.
Evident, Istanbul se poate vizita și vara. Totuși, nu îți recomand să alegi acest anotimp, pentru că temperaturile depășesc 30 grade C și nu te vei putea bucura de oraș. De asemenea, acest oraș este unul foarte aglomerat în orice anotimp, însă în timpul verii este pur și simplu imposibil să navighezi prin mulțimile de oameni, și dacă nu îți place aglomerația, s-ar putea să nu te bucuri de vacanță.
Nu în ultimul rând, asigură-te că nu vizitezi Istanbul în zilele de sărbătoare. Noi am vizitat în luna Ramadan, însă am avut grijă să nu fim în Istanbul în prima zi și în ultimele 3 zile ale acestei sărbători. Turcia are o țară cu o populație musulmană destul de mare, așa că în aceste zile multe locații vor fi închise. Totuși, în zilele de Paște și Crăciun nu trebuie să îți faci griji, pentru că aceste sărbători nu sunt celebrate în Turcia.
Cum Ajungi în Istanbul? Avion sau Mașină?
Dacă călătorești din România, cel mai probabil vei merge cu avionul și vei ajunge în unul din cele două aeroporturi: Istanbul Airport (IST) sau Sabiha Gokcen (SAW). Totuși, în Istanbul se poate ajunge destul de ușor și cu mașina, mai ales din sudul țării. Mi-am dat seama de acest aspect după numărul de mașini cu număr de România parcate în vecinătatea hotelului nostru. 🙂 Totuși, îți recomand să faci un calcul în funcție de distanță, număr de persoane, etc. și să alegi avionul dacă varianta aceasta este mai accesibilă la preț. Spun asta pentru că Istanbul este un oraș destul de dificil de navigat cu mașina, aglomerat și cu parcări limitate.
În funcție de aeroportul în care ajungi, vei mai avea de parcurs aproximativ o oră până în oraș. Sunt mai multe opțiuni pentru transport, inclusiv transferuri private sau metrou (care momentan este în construcție de la aeroportul nou, Istanbul Airport). Totuși, cel mai eficient este să alegi un autobuz. Noi am ales compania Havaist care are rute dus-întors spre mai multe cartiere din oraș. Prețul este unul accesibil, de aproximativ 20 RON/persoană, iar drumul durează în jur de o oră. Vei găsi mai multe informații pe website-ul lor, sau chiar în aplicația mobilă.
Mijloace de Transport în Comun, Taxi sau Mașină?
Există mai multe căi prin care te poți deplasa prin oraș, unele mai ieftine, iar altele destul de scumpe. Ține cont de faptul că Istanbul este un oraș foarte mare și foarte aglomerat, așa că e bine să planifici din timp cum te vei deplasa, pentru a putea să-ți organizezi vizita cât mai eficient. Să nu mai spun de faptul că există foarte multe dealuri, drumuri înguste și distanțe mari între anumite obiective turistice.
Noi am ales în cadrul vizitei noastre să folosim transportul în comun. Acesta include o rețea de metrou, tramvai, autobuze și transport pe apă, între cele două continente. Transportul public este destul de ieftin, aproximativ 2,5 RON/călătorie. Cea mai bună cale însă e să achiziționezi din aeroport un card de transport. Acesta se numește Istanbulkart și se găsește la automate numite biletmatik în majoritatea stațiilor, dar și în terminalul Sosiri în aeroport. Cardul acesta costă 70 TL (aproximativ 10 RON) și îl poți încărca cu bani, care vor plăti călătoriile tale în momentul în care îl scanezi, la intrarea în stații sau în autobuz. De asemenea, un card poate fi folosit pentru maxim 5 persoane și trebuie să îl scanezi o dată pentru fiecare persoană. Mai multe informații despre card și tarife găsești aici.
Dacă alegi să călătorești cu taxi, îți recomand aplicația Bitaksi, care funcționează asemănător cu Uber. Totuși, noi nu am folosit deloc taxi, pentru că este mai scump și am citit diverse informații depre șoferi care încearcă să ceară mai mult sau să folosească rute ocolitoare.
Nu în ultimul rând, poți folosi o mașină, însă nu recomand acest lucru. Drumurile sunt foarte înguste, cu foarte multe mașini parcate pe margine, cu piatră cubică… pe scurt, un loc unde nu aș vrea să conduc. Să nu mai spun de faptul că traficul e haotic și claxoanele se aud în fiecare minut.
Ce Trebuie să Știi Atunci Când îți Faci Bagajul
În primul rând, ține cont de faptul că o să mergi mult pe jos, pe drumuri cu piatră cubică și cu înclinație mare. Așadar, îți recomand să împachetezi o pereche de pantofi sport confortabili, care să nu îți creeze probleme.
De asemenea, trebuie să ții cont de perioada anului în care mergi. Noi am călătorit în aprilie, însă am nimerit o zi mai rece, așa că mereu este bine să ai o geacă la îndemână. Mai ales dacă vremea este ploioasă, recomand să iei o umbrelă, poate chiar o pelerină și o eșarfă. De asemenea, chiar și vara e bine să ai un cardigan sau o geacă, pentru că pe mare sau pe faleză vântul se face simțit destul de tare seara.
Nu în ultimul rând, va trebui să iei cu tine haine potrivite pentru vizitat moschei. În general e bine să ai haine decente, însă dacă dorești să intri în moschei, va trebui să respecți un dress code. Asta înseamnă umeri și genunchi acoperiți, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O eșarfă e necesară pentru femei pentru acoperirea capului, pentru că altfel va fi nevoie să o achiziționezi. În unele locuri poți împrumuta una, dar personal nu cred că e foarte igienic. 🙂
Siguranță și Evitarea Incidentelor
Istanbul este un oraș destul de sigur în general. Eu am călătorit împreună cu soțul meu și ne-am simțit în siguranță mereu, chiar și seara sau noaptea. Totuși, străzile sunt foarte aglomerate, așa că e bine să aveți grijă de lucrurile voastre. Utilizați o geantă crossbody sau un fanny pack și nu lăsați telefonul sau alte obiecte de valoare nesupravegheate.
De asemenea, ca în orice oraș mare, și aici există persoane care au intenții mai puțin curate. Cel mai frecvent o să întâlniți oameni care vor să vă vândă ceva, și trust me, știu cum să fie insistenți. Un alt truc pe care l-au întâlnit multe persoane (nu a fost cazul nostru) este cel al unui bărbat care scapă ceva pe jos în mod intenționat. Dacă și în momentul în care cineva ridică acel obiect, bărbatul va insista să îi curețe pantofii, după care îi va cere sume destul de mari. Evident, nu va trebui să plătiți, însă cred că e o situație neplăcută pentru oricine, așa că e în general bine să vă feriți de persoane suspicioase.
Cele Mai Bune Locuri Pentru Cazare
Locul unde decideți să vă cazați va depinde evident de bugetul pe care doriți să îl alocați și de gusturile individuale. Totuși, vă recomand să alegeți un hotel în zona Sultanahmet sau în Galata, pentru a avea acces la mijloacele de transport în comun și pentru a fi aproape de atracțiile principale. Vă recomand să evitați partea asiatică, deoarece vă va fi dificil să ajungeți pe partea europeană, unde se află majoritatea atracțiilor.
Noi am fost cazați în apropierea Pieței Sultanahmet, însă nu o să vă recomand hotelul pentru că nu ne-a mulțumit pe deplin. Însă o să găsiți cazări la toate prețurile în fiecare zonă. Trebuie doar să rezervați din timp, pentru că Booking nu funcționează pe teritoriul Turciei. Veți putea rezerva pe Booking, însă nu veți mai putea accesa site-ul odată ajunși în Turcia.
Cum să Petreci 4 zile în Istanbul? Itineratiul Ales de Noi
Noi am avut 4 zile și jumătate în Istanbul, însă ultima zi am petrecut-o în voie, fără un plan. Așadar, vă las mai jos planul nostru pentru 4 zile în Istanbul, așa cum am considerat noi că e mai util și mai eficient. Evident, voi puteți să mutați obiective sau activități de pe o zi pe alta, în funcție de necesitate, însă puteți folosi acest itinerariu ca un ghid de orientare.
Ziua 1: Sosirea în Istanbul
Noi am ajuns în jurul prânzului, așa că am ales să mâncăm ceva înainte de a începe să explorăm orașul. Fiind în zona Sultanahmet, am mers pe jos spre Moscheea Suleymaniye, care se poate vizita gratuit. Aceasta este una dintre moscheile cele mai populare, în special pentru fotografii. Vă recomand să vă luați o oră pentru a petrece timp și înăuntru, dar și pentru a face câteva cadre în curte.
Fiind o zi scurtă pentru noi, după moschee ne-am îndreptat spre piața Taksim, unde am ajuns cu tramvai. În piață puteți admira moscheea cu același nume. Noi nu am intrat, însă am prins un apus superb pentru fotografii. De asemenea, lângă moschee se află strada Istiklal, cu faimosul tramvai roșu. Nu ratați câteva poze cu el! Pe această stradă o să găsiți aglomerație, multe magazine și multă mâncare (care e cam scumpă, nu vă recomand să mâncați aici). Totuși, dacă doriți să mâncați în zonă, vă recomand Hafiz Mustafa, care se află vizavi de moschee.
În această zonă veți putea petrece câteva ore, în funcție de cât timp doriți să îi dedicați. Pentru noi aici a fost un sfârșit de zi, după care am explorat la pas toată zona, până lângă apă. Vă recomand și vouă să mergeți pe jos cât de mult, pentru a prinde pulsul orașului chiar din prima zi.
Ziua a 2-a: Hagia Sophia și Topkapi
În momentul în care am creat itinerariul am numit această zi ”ziua de cultură”, pentru că am bifat toate atracțiile principale din zona Sultanahmet, cel puțin pe cele istorice.
Așadar, am început ziua cu Hagia Sophia, moscheea cea mai cunoscută din Istanbul. Chiar lângă ea se află și Moscheea Albastră, care însă era închisă când am mers noi. Totuși, dacă vreți să le vedeți pe ambele, vă recomand să vă luați 3-4 ore pentru acest lucru. Și, foarte important, încercați să ajungeți până la prânz, pentru a evita aglomerația. Noi am vizitat în jurul orei 11, iar în momentul în care am ieșit, deja se formase o coadă uriașă. Ambele moschei sunt gratuite, însă nu uitați de dress code.
Lângă cele două moschei se află Piața Sultanahmet, un loc plin de flori și street food. Vă recomand să încercați porumbul fiert sau copt de aici, este delicios! Tot aici veți găsi rămășițele unui hipodrom care datează din perioada Imperiului Bizantin.
Următoarea oprire pe listă este Palatul Topkapi. Cred că este un obictiv care nu trebuie ratat, chiar dacă este ceva mai costisitor, în jur de 200 RON/persoană. Noi am achiziționat biletul care includea și zona harem, care sincer cred că a fost cea mai interesantă. De asemenea, inclus în preț este și un ghid audio, care vă va ajuta să înțelegeți mai bine istoria locului.
Palatul acesta a fost de-a lungul secolelor reședința Sultanilor, așa că este o bună lecție de istorie, mai ales dacă sunteți pasionați. Iar dacă nu vă pasionează istoria, merită pentru arhitectura unică și pentru priveliștea foarte frumoasă înspre Bosfor. Așadar, alocați 2-3 ore și pentru a vizita acest palat, sau chiar și mai mult.
După vizita noastră la palat am făcut un scurt popas pentru a încerca Çiğ köfte, un preparat street-food delicios. Apoi, fiind în zonă, am vizitat Bazarul Egiptean, sau Bazarul Mirodeniilor, care ni s-a părut scumpuț. Însă tot am plecat cu ceva dulce de acolo. Vă recomand să faceți un scurt popas pentru a vedea toate mirodeniile și pentru a degusta baclava sau ceai. Însă dacă doriți să achiziționați un suvenir, e mai bine să o faceți dintr-un loc mai puțin turistic.
În a doua parte a zilei, spre seară, am dorit să vizităm turnul Galata. Noi nu am urcat în turn, însă intrarea costă aproximativ 100 RON/persoană, iar timpul de așteptare este destul de scurt. Totuși, dacă doriți să fotografiați turnul sau să faceți o ședință foto, vă recomand să mergeți dimineața. Noi nu am avut șanse să facem fotografii fără oameni în cadru. Însă ne-am consolat cu un cheesecake San Sebastian, care deja este faimos pe Instagram.
Și, în final, am încheiat ziua cu o mini-croazieră pe Bosfor, timp de 1:30h. Am ales compania Turyol, care diverse opțiuni, din diferite părți din oraș. Noi am plătit aproximativ 25 RON/persoană și am prins un apus superb pe barcă, cu un ceai fierbinte (pont: să vă îmbrăcați bine pentru că e vânt). A fost un final perfect și relaxant pentru o zi obositoare, însă a meritat totul din plin.
Ziua 3: Dolmabahce, Ortakoy și Asia
Noi am început cea de-a treia zi cu un mic dejun care nu trebuie ratat, în stil turcesc. Despre asta însă vă povestesc mai mult în articolul cu mâncarea pe care trebuie neapărat să o încercați.
După micul dejun, am călătorit cu autobuzul până la Palatul Dolmabahce. Din păcate, prețul pe care îl știam din online se schimbase, intrarea fiind aproximativ 150 RON/persoană. Am ales așadar să nu îl vizităm, deși știam că este destul de frumos interiorul. Totuși, dacă alegeți să îl vizitați este bine să vă rezervați minim o oră și să știți că nu aveți voie să faceți fotografii în interior. Iar dacă și vouă vi se pare cam scump, să știți că o parte din curte se poate vizita gratuit.
De aici am mai mers puțin cu autobuzul, până la Moscheea Ortakoy, situată pe malul apei. Fiind vineri, noi nu am putut vizita interiorul, însă exteriorul este și el spectaculos și un punct popular pentru fotografii. Și aici e valabilă regula, trebuie să ajungeți devreme dacă vă doriți poze fără oameni în jur. Iar dacă nu, puteți face ca noi, să vizitați în mijlocul zilei, să stați pe o bancă în apropiere sau la o terasă și să vă bucurați de priveliște.
În a doua parte a zilei am luat o barcă spre partea Asiatică. Vă recomand să călătoriți cu barca între continente, pentru că autobuzele nu sunt foarte de încredere și circulă rar. Bărcile în schimb se pot lua din orice port și se plătesc cu Istanbulkart. Le veți găsi foarte ușor cu Google Maps, la fel ca orice alt mijloc de transport.
Partea Asiatică este destul de diferită de cea Europeană, așa că vă recomand să vă luați câteva ore să o explorați. Noi ne-am plimbat prin zona Kadıköy, unde se află foarte multe magazine și restaurante la prețuri mult mai accesibile decât în zonele turistice. Cea mai populară este aici strada Bahariye, unde se află un alt tramvai roșu.
Noi am mers foarte mult pe jos prin zona aceasta, prin cartiere rezidențiale și prin zone mai puțin populate. Ne-a uimit mult discrepanța dintre clasele sociale și am rămas în zonă până când s-a înnoptat. Am petrecut o după-masă frumoasă, cu mâncare bună, însă despre asta, mai multe în postarea viitoare. 🙂
Ziua 4: Marele Bazar și Cartierul Colorat
Pentru noi aceasta a fost ziua în care ne-a ajuns oboseala, așa că am luat-o mai încet. Am început ziua mai târziu și am vizitat Marele Bazar, care sincer nu ne-a impresionat. Este într-adevăr foarte mare, însă nu am văzut nici jumătate din el. Totuși, e o experiență pe care v-o recomand, merită încercat o dată în viață. Cine știe, poate o să vă placă, însă noi nu suntem adepții aglomerației.
Marele Bazar este un alt loc de unde nu vă recomand să achiziționați suveniruri, pentru că sunt cam scumpe și le veți regăsi în alte locuri la preț mai bun. Totuși, fiind un loc popular, trebuie să alocați și aici aproximativ o oră. Accesul este gratuit, însă nu garantez că nu veți cheltui bani odată intrați.
După această vizită (scurtă, pentru noi), am luat un autobuz până în cartierul colorat, Balat. Acesta este cartierul evreiesc din Istanbul și în ultima perioadă a devenit foarte popular printre turiști datorită căsuțelor instagramabile. Veți găsi aici multe cafenele și restaurante cozy, colorate, dar cam scumpe.
Vă recomand să vă luați câteva ore din zi pentru a vă plimba în voie, însă trebuie să aveți încălțăminte comodă, pentru că veți urca mult aici. Câteva locuri pe care nu trebuie să le ratați și pe care le găsiși pe Maps fix cu denumirea asta sunt: Colorful Houses of Balat, Merdivenli Yokuș Evleri și Incir agaci kahvesi. Înărmați-vă cu răbdare, pentru că toată lumea face poze aici, însă merită din plin să aveți aceste amintiri.
Pentru finalul acestei zile am lăsat o fereastră, neștiind exact ce să facem. Am ales însă să ne întoacem în Taksim la o plimbare, după care am încheiat seara cu un kataif delicios. Puteți să adaptați evident acest itinerar, în funcție de cât timp alocați pentru fiecare atracție și ce vă mai atrage atenția pe parcurs.
Lucruri pe Care Trebuie să le Experimentezi în Istanbul
Sunt multe lucruri pe care noi nu am apucat să le facem, însă dacă ar fi să fac o listă cu lucruri pe care TREBUIE NEAPĂRAT să le faci în Istanbul, ar arăta așa:
- vizitează Hagia Sophia: fără îndoială, nu trebuie să pleci din Istanbul fără să vezi acest monument.
- înceacă street food: sunt atât de multe opțiuni, la prețuri foarte bune, așa că e păcat să alegi restaurantele la suprapreț. Ce recomand eu cel mai mult e porumbul, simit și Çiğ köfte.
- mănâncă baclava: cea mai bună e la Hafiz Mustafa, însă nicio baclava nu e o baclava rea. New mantra. 🙂 Fără glumă însă, chiar dacă nu ești fan dulciuri, trebuie să guști măcar o dată baclava sau kunefe. Sunt multe arome din care poți alege, însă orice are fistic sigur e delicios.
- rezervă o croazieră pe Bosfor: nu trebuie să fie una lungă, însă merită să vezi orașul de pe apă chiar și pentru 30 minute, mai ales că prețurile sunt foarte accesibile.
- plimbă-te prin cartierul colorat: cred că este cel mai puțin aglomerat și aici ai șansele cele mai ridicate să te bucuri de liniște pe străduțele colorate.
Evident, nu am cuprins în acest ghid toate informațiile și tot ceea ce oferă acest oraș minunat. Însă, dacă plănuiești un city-break în Istanbul, sper ca acest ghid să îți fie de ajutor. Iar dacă ai orice întrebări, lasă un comentariu la această postare și cu drag o să îți răspund.
Cu drag,
…foarte utile infrmatiile – felicitari! Intr-o luna vom calatori si noi in Istanbul, speram sa cream amintiri de neuitat ! cu ganduri bune, Neli si Viorel Popescu
Mulțumesc mult! Vacanță frumoasă vă doresc!
Pingback: 4 Zile în Roma - Ghid Complet de Călătorie (2023) | estera farcaș
Am rezervat si noi la sf lui aprilie7 zile in Istanbul. Am citit atent tot ce ati recomandat si voi tine seama de sfaturi. Multumim
Mara si Max Germania
Mă bucur că v-a fost util articolul! Vacanță plăcută vă doresc!
Foarte interesant! Multumim pt experienta impartasita!
Voi pleca si eu in aprilie la finalul lunii, insa am o intrebare: este necesar sa schimbam bani in lira turceasca sau se poate plati totul cu cardul?
Mă bucur că v-a fost util articolul! Din experiența noastră, la restaurante și majoritatea atracțiilor turistice se acceptă card. Totuși, e bine să aveți și ceva cash, pentru situații neprevăzute sau dacă doriți să cumpărați ceva de la un stand stradal.
Bună dimineața,
vă mulțumesc frumos pentru informații, îmi doresc să vizitez Istanbulul, dar v aș ruga, dacă se poate, să specificați mai amănunțit ce autobuze, metrouri sau alte mijloace de transport ați folosit.
Eu nu vorbesc engleza și m ar ajuta aceste informații.
Mulțumesc
Bună! Mă bucur că v-a fost util articolul. Mijloacele de transport pe care le folosiți diferă de locul în care sunteți și unde doriți să ajungem. Noi ne-am bazat pe aplicația Google Maps și nu am avut probleme. Indică corect autobuzul sau tramvaiul care merge spre destinația dorită, însă nu mereu nimerește și timpul de așteptare.