
Cine nu iubește un cheesecake copt delicios? Mai ales unul clasic, în stil New York, cu vanilie și topping aromat de fructe? Trebuie să recunosc, eu prefer cheesecake-ul copt, chiar dacă se pregătește un pic mai greu decât cel fără coacere. E însă mai aromat, mai dens și are o textură mai plăcută. Sigur, este un desert gras, destul de caloric și foarte sățios, însă vestea bună e că o tavă ajunge pentru 16 persoane, așa că e desertul ideal pentru a fi împărțit cu cei dragi!
V-am spus săptămâna trecută că am început o nouă serie, Must Try Desserts, așa că în acest al doilea episod, m-am gândit că puține deserturi sunt la fel de faimoase ca un cheesecake american. Am încercat să rămân cât mai aproape de varianta autentică, pentru a obține un cheesecake dens, dar cremos în același timp. Rețeta în sine e foarte simplă, iar urmând toate instrucțiunile și sfaturile de mai jos, nu are cum să nu vă iasă cel mai bun cheesecake din lume! Și dacă v-am făcut poftă, după ce încercați această rețetă sper să o mai încercați și pe cea de cheesecake cu ciocolată și vișine sau pe cea de cheesecake fără coacere cu Franui.
Ingredientele Necesare Pentru Acest Cheesecake Copt
- biscuiți digestivi: aceștia se folosesc în mod tradițional pentru New York Cheesecake, însă îi puteți înlocui cu orice alți biscuiți preferați. Dacă folosiți biscuiți cu cremă, îndepărtați crema înainte de a-i procesa, pentru a nu avea o crustă prea moale.
- unt topit: are rolul de a lega biscuiții în timpul coacerii, pentru o crustă rezistentă. Nu îl înlocuiți cu margarină sau ulei, pentru că rezultatul nu va fi același.
- cremă de brânză: alegeți o variantă full-fat, de calitate. Aveți grijă să nu folosiți o cremă de brânză pufoasă sau mascarpone, pentru că acestea vor schimba complet gustul și textura cheesecake-ului.
- zahăr: cantitatea se poate ajusta. Eu prefer un cheesecake mai puțin dulce, așa că am pus o cantitate moderată. În schimb, zahărul nu se poate înlocui cu alți îndulcitori, pentru că textura desertului va avea de suferit.
- vanilie: eu am folosit semințele de la o păstaie de vanilie, pentru un cheesecake clasic. Puteți folosi ce esență sau aromă vă place, dacă nu doriți un cheesecake cu vanilie.
- sare
- ouă: am folosit ouă de mărime medie, și vă recomand să procedați la fel.
- smântână pentru frișcă: de preferat cât mai grasă, cu minim 30% grăsime.
- smântână fermentată: și aceasta trebuie să fie cât mai grasă. Am folosit ambele tipuri de smântână pentru un cheesecake cremos, cu un gust ușor acrișor de la smântână, dar totuși echilibrat. Proporțiile acestea mi-au plăcut cel mai mult, pentru că oferă un rezultat catifelat, nu foarte dens, dar nici foarte moale.
- topping-urile preferate: de data aceasta am optat pentru căpșuni, însă voi puteți folosi orice alte fructe, caramel sărat, ciocolată, orice vă trece prin cap. Asta e minunat la acest cheesecake, poate fi adaptat super ușor după gustul fiecăruia!
Secretele unui New York Cheesecake Perfect
Un cheesecake copt e mult mai delicios decât unul fără coacere (în opinia mea), însă are reputația că se prepară mai greu. Parțial acest lucru e adevărat, pentru că riscăm ca cheesecake-ul să se crape în timpul coacerii și să arate mai puțin aspectuos. Totuși, dacă veți urma toți pașii de mai jos, vă promit că veți obține cel mai frumos și delicios cheesecake copt ever!
- alegeți o tavă potrivită: eu am folosit o tavă cu diametrul de 24cm, însă am observat în timpul coacerii că eram la limită :). Așadar, dacă aveți o tavă de 25cm, vă recomand să o folosiți pe aceasta. Totuși, nu folosiți o tavă mai mare, pentru că timpul de coacere va fi diferit, iar cheesecake-ul va fi mai scund.
- folosiți ingrediente de calitate, cu procent de grăsime ridicat: ne dorim un cheesecake cremos, așa că avem nevoie de grăsime pentru a obține această textură. Alegeți de la raft ingrediente de calitate, în varianta full fat.
- coaceți crusta separat: acest pas asigură o crustă stabilă, care nu se înmoaie. Neapărat presați bine-bine de tot biscuiții pe baza tăvii, în așa fel încât biscuiții să se lipească bine între ei și să formeze o crustă compactă.
- lăsați ingredientele să ajungă la temperatura camerei: nu săriți peste acest pas! Altfel, ingredientele nu se vor omogeniza uniform, va fi nevoie să amestecați mai mult, veți incorpora prea mult aer în compoziție și veți obține un cheesecake crăpat. Scoateți ingredientele din frigider cu 2 ore înainte de a vă apuca de treabă.
- aveți grijă să nu incorporați aer în compoziție: aerul este cauza principală a crăpăturilor, pentru că bulele de aer formate ies la suprafață în timpul coacerii și crapă cheesecake-ul. Pentru a le evita, mixați ingredientele la o viteză cât mai mică, și pentru cât mai puțin timp. Apoi, bateți bine tava de masă după ce ați pus compoziția în ea. Veți observa cum bulele de aer se ridică la suprafață, așa că puteți bate tava de masă până nu se mai ridică deloc.
- nu coaceți cheesecake-ul mai mult decât trebuie: e foarte tentant să coacem cheesecake-ul mai mult, pentru că el rămâne ușor moale în mijloc. Totuși, dacă marginile sunt ferme, cheesecake-ul e gata. În funcție de cuptorul vostru s-ar putea să fie nevoie să îl coaceți pentru 70-80 minute, însă nu depășiți 80 minute în niciun caz, pentru că veți obține un cheesecake tare și sfărâmicios.
- răciți cheesecake-ul treptat: după coacere, cheesecake-ul rămâne în cuptor pentru încă o oră, cu ușa întredeschisă. Astfel, temperatura lui va scădea ușor, și nu se va lăsa din prima. În timpul coacerii el va crește, iar dacă scade dintr-o dată, se va crăpa. De asemenea, neapărat lăsați cheesecake-ul la rece pentru minim 4 ore, ideal peste noapte, pentru a-l putea felia cu ușurință.
Cât Timp Pot Păstra Acest Cheesecake?
Acest cheesecake copt se poate pregăti cu 1-2 zile înainte de servire. Se păstrează la frigider foarte bine, și îl puteți decora chiar înainte de servire. După decorare și feliere, vă recomand să îl serviți în maxim 4 zile, în așa fel încât să își păstreze aroma și textura. Dacă doriți să îl păstrați un timp mai îndelungat, îl puteți congela, feliat sau întreg, pentru maxim 3 luni. Înainte de servire, lăsați-l să se decongeleze peste noapte în frigider, și va fi la fel de cremos ca înainte!



Cheesecake Copt – New York Cheesecake
Echipament
- 1 tavă rotundă cu diametrul de 24-25cm (de preferat cu baza detașabilă)
- 1 mixer
- 1 blender sau robot de bucătărie
Ingrediente
Pentru Crustă:
- 200 g biscuiți digestivi
- 60 g unt, topt
Pentru Compoziția de Cheesecake:
- 900 g cremă de brânză
- 275 g zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- 1/2 lgț sare
- 4 ouă
- 125 ml smântână pentru frișcă
- 250 g smântână fermentată
Pentru Coulis-ul de Căpșuni:
- 300 g căpșuni
- 75 g zahăr
- 1 lg zeamă de lămâie
- 1 lgț amidon de porumb (opțional, dacă folosiți căpșuni congelate)
Instrucțiuni
- Preîncălzim cuptorul la 180 grade C, timp în care pregătim crusta. Punem biscuiții în robotul de bucătărie și procesăm până îi transformăm într-o pudră. Adăugăm untul topit și mai procesăm pentru câteva secunde, pentru a obține o compoziție asemănătoare nisipului umed.
- Transferăm acest amestec în tava tapetată cu hârtie de copt. Presăm bine biscuiții, în așa fel încât să obținem o crustă compactă și uniformă, apoi punem crusta la copt pentru 10 minute. Când crusta s-a copt, schimbăm temperatura cuptorului la 160 grade C.
- Pentru compoziția de cheesecake avem nevoie de un bol încăpător, în care vom pune crema de brânză cu zahărul. Mixăm la viteză mică pentru 1-2 minute, pentru a nu incorpora prea mult aer în compoziție. Folosiți atașamentul tip paletă dacă mixerul vostru are unul.
- Peste brânză adăugăm smântâna dulce și pe cea fermentată, alături de semințele de la păstaia de vanilie și sare. Mixăm din nou până se incorporează. Adăugăm apoi ouăle, pe rând, și mixăm până obținem o compoziție cremoasă, fără urme de ingrediente neincorporate. Nu mixăm prea mult, pentru a nu introduce aer în compoziție.
- Transferăm compoziția în tavă, peste crusta deja răcită. Batem apoi tava de blatul de lucru pentru câteva ori, pentru a elimina eventualele bule de aer care s-au format.
- Tapetăm bine marginile și fundul tăvii cu 2-3 bucăți de folii de aluminiu, alternându-le pentru a acoperi cât mai bine tava. În acest fel, nu riscăm ca apa să intre în tavă și să înmoaie cheesecake-ul. Punem apoi tava cu cheesecake-ul într-o altă tavă mai mare, suficient de adâncă, de preferat una dreptunghiulară. Turnăm în acestă tavă apă clocotită, suficient cât să avem 3-4 degete de apă în înălțime.
- Coacem cheesecake-ul pentru 75-80 minute, în cuptorul preîncălzit la 160 grade, în partea de mijloc a cuptorului sau chiar puțin mai jos. Nu deschideți cuptorul pentru primele 60 minute, iar când îl deschideți, mișcați-vă foarte repede pentru a nu răci cheesecake-ul prea repede. Răcirea bruscă va duce la crăparea lui, și ne dorim să evităm acest lucru.
- Veți ști că desertul e gata când în mijloc încă pare moale, dar marginile sunt închegate bine. În acest punct, deschideți cu grijă ușa cuptorului, puneți coada unei linguri de lemn în ușă și lăsați-o întredeschisă pentru încă o oră, pentru a răci cheesecake-ul treptat. Apoi, scoatem desertul din cuptor și îl punem la frigider pentru încă 4 ore, ideal peste noapte.
- Opțional, pregătim un coulis de căpșuni pentru servire. Fierbem căpșunile cu zahărul și zeama de lămâie pentru 5-7 minute. Dacă folosiți căpșuni congelate, amestecați și o linguriță de amidon cu o lingură de apă. Adăugați lichidul obținut peste căpșuni și mai fierbeți un minut. Apoi, treceți căpșunile printr-o sită fină, pentru a obține un sirop mai gros.
- Când cheesecake-ul e rece, folosim o spatulă sau un cuțit pentru a desprinde marginile de tavă. Apoi, scoatem cu grijă marginile, și feliem cu un cuțit ascuțit, ștergând cuțitul după fiecare tăietură. Servim cu coulis-ul de căpșuni și cu extra căpșuni proaspete.
Informații Nutriționale
Note
Dacă sunteți iubitori de cheesecake, sper să încercați și această variantă de cheesecake copt. Vă promit că o să vă iasă delicios din prima încercare și că vă veți îndrăgosti iremediabil de el!
Cu drag,
