În urmă cu câțiva ani am văzut pentru prima dată la Jamie Oliver un mousse de ciocolată din tofu și ideea m-a intrigat, însă am fost prea reticentă ca să o încerc. Între timp însă am încercat acest tort de ciocolată cu fasole și am descoperit această lume a ingredientelor secrete ascunse în deserturi, așa că am ținut neapărat să încerc și un mousse din tofu, și nu se putea să nu îl fac sub formă de tort. Sincer, acest tort a fost un experiment, însă mă bucur mult că am notat cantitățile pe care le-am folosit pentru că rezultatul a fost delicios și am decis să împărtășesc rețeta și cu voi, chiar dacă nu am niște poze foarte frumoase cu el.
Ingredientele de care avem nevoie
- lapte de soia: pentru blatul de tort vă recomand să folosiți lapte de soia, pentru că are un conținut mai ridicat de proteine. Pentru crema mousse însă, puteți folosi orice lapte vegetal vă place.
- oțet: îl puteți înlocui cu zeamă de lămâie. Este foarte important să nu îl omiteți pentru că în combinație cu laptele de soia, va ajuta tortul să crească frumos.
- semințe de in: joacă rol de înlocuitor de ou. Dacă însă nu aveți, puteți folosi tărâțe de psyllium.
- făină: eu ma folosit făină albă de grâu și vă recomand să faceți la fel, dacă doriți un blat pufos.
- zahăr: alb, brun sau de cocos, rezultatul va fi același.
- pudră de cacao: se poate înlocui cu pudră de roșcove.
- ulei: vă recomand un ulei vegetal cu aromă neutră, precum cel de floarea soarelui.
- praf de copt și bicarbonat de sodiu: pe cât posibil, vă recomand să le folosiți pe ambele, pentru că altfel tortul nu va crește la fel de bine.
- sare
- extract de vanilie: opțional, dar foarte recomandat.
- cafea solubilă: chiar dacă nu vă place aroma cafelei, vă promit că nu o veți simți. Pur și simplu va accentua aroma ciocolatei.
- ciocolată: folosiți o ciocolată de calitate, cu minim 50% cacao.
- tofu moale: se găsește în magazinele asiatice, dar se poate prepara și în casă. Nu îl înlocuiți cu tofu simplu, pentru că mousse-ul nu va ieși fin.
- agar agar: are rol de a întări crema și nu se poate înlocui.
- ulei de cocos: pentru a subția ciocolata pentru glazură. Se poate înlocui cu unt vegan.
Primul pas, blatul de tort
Pentru început, va trebui să pregătim oul vegan și înlocuitorul de iaurt. Ambele au nevoie de aproximativ 10 minute pentru a se activa, așa că le vom pregăti prima dată. Între timp, cernem și amestecăm cu un tel ingredientele uscate, pentru a ne asigura că nu avem cocoloașe. Ulterior, se pot adăuga și restul ingredientelor și se amestecă până sunt combinate și avem o compoziție uniformă. Nu amestecăm mai mult, pentru că nu ne dorim un tort necrescut, gumos.
Compoziția se pune într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru 30 minute, sau până când o scobitoare inserată în blat iese curată. Țin să menționez că tava mea are diametrul de 26cm și mărimea tăvii influențează de asemenea timpul de coacere.
După coacere, blatul se scoate din tavă și se lasă să se răcească complet.
Cum preparăm un mousse de ciocolată cu tofu?
În primul rând, este foarte important să folosim tofu moale sau silken tofu care se găsește în magazinele asiatice. Tofu simplu, tare, pe care îl găsim de obicei în comerț nu va funcționa. Are un conținut prea redus de apă și crema ar ieși plină de bucățele de tofu, în loc să fie cremoasă și fină. De asemenea, contează mult și ciocolata folosită, pentru că aroma acesteia se va simți în rezultatul final. Vă recomand o ciocolată cu unt de cacao, de calitate. Eu am folosit una cu 50% cacao, dar puteți folosi și mai amară dacă doriți o cremă mai intensă. Evident, în funcție de intensitatea ciocolatei, puteți ajusta și cantitatea de zahăr.
Crema în sine se prepară foarte ușor. Ciocolata se topește la baie de abur sau la cuptorul cu microunde, iar între timp se fierbe pudra de agar agar cu laptele, zahărul și cafeaua. Pudra aceasta se activează la fierbere, așa că e foarte important să aduceți acest amestec în punctul de fierbere, însă nu e nevoie să îl gătiți prea mult.
Înainte de procesarea în blender este nevoie să răcim ușor amestecul fierbinte pentru a nu suprasolicita blenderul. Aveți grijă însă, amestecul se va întări dacă îl lăsați să se răcească prea mult. Aproximativ 15 minute consider că sunt suficiente, după care putem procesa crema în blender. În 2-3 minute, în funcție de blenderul vostru, ar trebui să obțineți o cremă fină, ușor aerată și lucioasă.
Asamblarea și păstrarea tortului
Pentru a asambla tortul, vom preceda foarte simplu. Peste blatul răcit complet vom pune crema, imediat după ce am scos-o din blender. Alfel ea va începe să se întărească. O nivelăm și o dăm la rece pentru minim o oră, ca să se întărească. Opțional, tortul se poate glazura cu un strat subțire de ciocolată topită, însă trebuie să vă asigurați că aceasta nu este fierbinte. Eu am ales să mai folosesc și câteva migdale pentru decor.
Tortul se păstrează foarte bine la frigider, acoperit, pentru aproximativ 4 zile.
Tort cu mousse de ciocolată din tofu
Echipament
- blender
Ingrediente
Pentru blatul de tort:
- 250 ml lapte de soia
- 1 lg oțet
- 1 lg semințe de in
- 200 g făină de grâu
- 100 g zahăr
- 30 g pudră de cacao
- 75 ml ulei
- 1 lgț bicarbonat de sodiu
- 1/2 lgț praf de copt
- 1 praf sare
- 1 lgț extract de vanilie (opțional)
- 1 lgț cafea solubilă (opțional)
Pentru mousse:
- 300 g ciocolată neagră
- 450 g tofu moale
- 100 g zahăr
- 150 ml lapte vegetal
- 1 lg pudră de cacao
- 1 lgț agar agar
- 1 lgț cafea solubilă (opțional)
Pentru glazură:
- 100 g ciocolată neagră
- 1 lg ulei de cocos
Instrucțiuni
- Începem prin a pregăti blatul de tort. Măcinăm semințele de in, le amestecăm cu 3 lg de apă și le lăsăm pentru 10 minute să stea, până formează o compoziție gelatinoasă.
- Amestecăm laptele de soia cu oțetul și cu cafeaua, dacă folosim, și lăsăm de asemenea să stea pentru 10 minute.
- Într-un bol încăpător amestecăm ingredientele solide pentru a nu se forma cocoloașe mai târziu. Adăugăm și restul ingredientelor și amestecăm până toate ingredientele s-au omogenizat.
- Turnăm compoziția într-o tavă rotundă (a mea e de 26cm) tapetată cu hârtie de copt și coacem tortul pentru 25-30 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C.
- În timp ce tortul se răcește complet, preparăm crema. Topim ciocolata la bain marie și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
- Separat, amestecăm laptele cu zahărul, pudra de agar-agar și cafeaua și aducem totul la punctul de fierbere, după care din nou, lăsăm amestecul să se răcească ușor.
- În blender adăugăm toate ingredientele și procesăm pentru 1-2 minute, până obținem o cremă fină, cât mai aerată, pe care o punem în tavă peste blatul de tort și o dăm la rece pentru minim 2 ore.
- După cele două ore, dacă doriți puteți prepara și o glazură, topind ciocolata cu uleiul de cocos și decorând tortul după bunul plac. Tortul se poate păstra la rece pentru 3-4 zile.
Informații Nutriționale
Note
Sper să încercați acest tort și să vă placă, iar dacă nu doriți să faceți un tort propriu-zis, puteți face un desert la pahar cu acest mousse.
Cu drag,
Pingback: Brioșe cu ciocolată și cremă ganache - estera farcaș