
Iubesc aluaturile pufoase și toate deserturile care implică frământare, de la cozonac până la maritozzi și alte nebunii. Iar cum sezonul cald se apropie ușor-ușor, mi-am zis că e cazul să pornesc cuptorul mai des și să profit de vremea rece de afară. Și cum sezonul de cinnamon rolls e toamna, m-am gândit că ar fi o idee bună să adaptez rețeta pentru iubitorii de ciocolată. Așa mi-a venit ideea pentru aceste rulouri cu cremă de ciocolată și alune de pădure, pufoase, aromate și absolut delicioase. Spre deosebire de rulourile clasice, de data aceasta le-am copt individual, ca pe cuibii de viespi, iar crusta care s-a format pe margine mi-a plăcut tare mult. Vă promit că merită să încercați rețeta aceasta, mai ales că deja cel mai probabil aveți toate ingredientele prin casă, așa că în 2 ore vă puteți bucura de ceva delicios, proaspăt scos din cuptor. Iar dacă vă plac bunătățile dulci coapte, vă mai recomand să încercați și rețeta mea de rulouri cu scorțișoară și nuci pecan sau rețeta de plăcințele cu brânză dulce și zmeură.
Ingredientele Necesare Pentru Rulouri:
- lapte: acesta trebuie neapărat să fie călduț, nu fierbinte sau rece, pentru a ajuta la activarea drojdiei. Eu am folosit lapte de vacă integral, dar puteți opta pentru un lapte cu mai puțină grăsime, sau chiar pentru un lapte vegetal. Aveți doar grijă să nu fie unul îndulcit sau aromat.
- drojdie: 20g proaspătă sau 7g drojdie uscată. Dacă alegeți drojdia instant nu va mai fi nevoie să o activați, așa că puteți să o amestecați direct cu restul ingredientelor.
- făină albă de grâu: neapărat făină albă pentru rulouri pufoase și moi. De preferat e să folosiți o făină cu un conținut mai ridicat de proteine, 12% sau chiar mai mult, pentru că aluatul va ieși mai pufos. Eu am folosit făină Manitoba, dar și o făină pentru cozonac din supermarket va funcționa la fel de bine.
- zahăr: pentru aluat am folosit o cantitate destul de mică de zahăr tos, dat fiind faptul că umplutura va fi destul de dulce. Voi puteți adăuga mai mult sau mai puțin, în funcție de cum doriți. Puteți chiar folosi zahăr brun sau puțină miere, însă aceasta din urmă s-ar putea să afecteze consistența aluatului și să fie nevoie de extra făină.
- sare
- vanilie: opțional puteți adăuga extract sau pudră de vanilie, sau orice altă aromă vă place vouă. Coaja de portocală de exemplu ar merge tare bine în acest aluat.
- gălbenușuri: am folosit doar gălbenușurile a două ouă medii, pentru un aluat moale, dar bogat și aromat.
- unt: ideal un unt cu peste 80% grăsime, neapărat la temperatura camerei, pentru a se incorpora foarte ușor în aluat.
- cremă de ciocolată și alune de pădure: orice cremă din comerț precum Nutella sau Finetti va funcționa la fel de bine. Pentru a vă fi mai ușor să o întindeți peste aluat vă recomand să o încălziți la microunde pentru 30 secunde înainte de utilizare.
- alune de pădure: opțional, doar pentru a decora suprafața rulourilor.
- coaja de la o portocală: din nou, opțională. Eu am folosit-o pentru a aroma siropul de zahăr cu care am uns rulourile după coacere. Voi puteți folosi orice altă esență sau aromă vă place, sau puteți chiar să omiteți acest sirop în totalitate.
Câteva Sfaturi Pentru Rulouri Pufoase Perfecte
V-am spus deja că această rețetă e simplă, așa că aceste sfaturi von doar pentru a vă ajuta să obțineți cele mai minutate rulouri, care rezistă proaspete zile în șir.
- folosiți ingrediente la temperatura camerei: untul, ouăle și laptele trebuie să fie scoase din frigider cam cu o oră înainte de a vă apuca de treabă. În caz contrar, ingredientele reci se vor incorpora mai greu în aluat, iar dospirea va dura mai mult, fiindcă drojdia are nevoie de căldură pentru a se activa.
- frământați aluatul pentru suficient timp: adică aproximativ 15-20 minute, însă dacă frământați de mână s-ar putea să fie nevoie să frământați și mai mult. Sigur că rulourile vor ieși bune și cu mai puțină frământare, însă nu vor fi la fel de pufoase și nu se vor păstra proaspete la fel de mult timp. Ideal ar fi să frământați până ce aluatul trece ”testul ferestrei”. Aceasta e o metodă clasică prin care se poate testa dacă glutenul e bine dezvoltat în aluat, ceea ce indică un aluat cu structură puternică, pufos și aerat. Mai exact, va trebui să luați o bucată de aluat pe care să îl întindeți ușor între degete. Dacă e frământat suficient, se va întinde cu ușurință și va deveni transparent, ca o fereastră. Dacă însă aluatul se rupe ușor, trebuie să îl mai frământați puțin și apoi să repetați testul.
- încălziți crema de ciocolată la microunde: acesta nu e un pas obligatoriu, însă vă ușurează mult munca. Crema de ciocolată rece se întinde greu peste aluatul moale și riscă să rupă aluatul, așa că putem preveni acest lucru prin încălzirea cremei.
- lăsați aluatul la rece înainte de modelare: în strânsă legătură cu sfatul anterior, după ce ungeți crema peste aluat și îl împăturiți, vă recomand să îl lăsați la rece pentru 10-15 minute. Astfel, crema se va întări și nu va curge în momentul în care tăiați fâșiile de aluat și modelați rulourile. Veți lucra astfel mai curat, dar veți și obține rulouri aspectuoase, cu straturi bine definite.
- modelați rulourile cu grijă, pentru o formă perfectă: e foarte important să rulați fâșiile de aluat cât mai strâns, pentru a nu forma o ”burtă” în timpul coacerii. De asemenea, neapărat să ascundeți capătul ruloului dedesubt, pentru a nu ieși în timpul coacerii și pentru a obține rulouri cu o formă perfect rotundă.
Cum Pot Păstra Rulourile cu Cremă de Ciocolată?
Fiind vorba despre un aluat, aceste rulouri cu cremă de ciocolată și alune, evident, sunt muuult mai bune proaspete. Chiar un pic călduțe, când crema de ciocolată e încă moale în ele. 🙂 Totuși, le puteți păstra la temperatura camerei, acoperite, pentru aproximativ 3 zile și vor fi încă foarte bune. Vă recomand să le încălziți ușor înainte de servire, pentru a se înmuia.


Rulouri cu Cremă de Ciocolată și Alune
Echipament
- 1 mixer planetar (opțional, pentru frământat)
Ingrediente
Pentru Aluat:
- 185 ml lapte călduț
- 20 g drojdie proaspătă
- 360 g făină albă de grâu
- 50 g zahăr
- 1/2 lgț sare
- 1 lgț extract sau pudră de vanilie
- 2 gălbenușuri + 1 ou mic, pentru uns rulourile
- 85 g unt moale
Pentru Umplutură:
- 250 g cremă de ciocolată cu alune de pădure
- 50 g alune de pădure, mărunțite
Pentru Sirop:
- 30 ml apă
- 50 g zahăr
- coaja unei portocale
Instrucțiuni
- Începem prin a activa drojdia. Pentru acest pas, punem în bolul mixerului laptele călduț, zahărul și drojdia sfărâmată. Amestecăm puțin, apoi lăsăm la odihnit pentru 10 minute, până observăm că drojdia a ”înflorit” pe suprafața laptelui.
- Peste lapte și drojdie vom adăuga făina, sarea, vanilia și gălbenușurile. Frământăm pentru 5 minute, până se formează un aluat. Începem apoi să adăugăm untul moale, puțin câte puțin, și mai frământăm pentru 15 minute, până ce aluatul e nelipicios. Veți ști că e gata când, dacă luați o bucățică mică de aluat și o întindeți între degete, nu se va rupe ușor, ci va deveni transparentă, aproape cât să puteți vedea prin aluat.
- Transferăm aluatul frământat într-un bol uns cu puțin ulei, îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la dospit pentru o oră sau până își dublează volumul.
- Când aluatul a dospit scoatem aerul din el, apoi îl întindem pe o suprafață înfăinată. Va trebui să obținem un dreptunghi de aproximativ 20x50cm, cu grosime de maxim 1cm.
- Topim crema de ciocolată în cuptorul cu microunde, pentru a fi mai ușor de întins. Apoi, o întindem cât mai uniform pe 2/3 din aluat, pe lungime. Începem apoi să împăturim aluatul ca pe o scrisoare: aducem mai întâi partea fără cremă spre mijloc, apoi aducem deasupra și cealaltă treime. Punem aluatul astfel împăturit la frigider pentru 15 minute, pentru a fi mai ușor de modelat.
- După cele 15 minute scoatem aluatul și îl întindem din nou, de data aceasta într-un dreptunghi de aproximativ 30x50cm. Împărțim apoi aluatul în bucăți de 3cm și tăiem fâșii, pe lungime. Rulăm aceste fâșii cât mai strâns, pentru a obține melcișori, iar capătul fiecărei fâșii de aluat îl punem dedesubt, în așa fel încât pe tavă să stea fixat sub rulou.
- Așezăm rulourile obținute pe o tavă, le aplatizăm ușor cu palma și le mai lăsăm la dospit acoperite pentru 30 minute. Eu le-am împărțit pe două tăvi, dar le puteți lăsa pe aceeași tavă dacă vă doriți să se unească în timpul coacerii.
- După dospire, ungem rulourile cu ou bătut și, opțional, presărăm deasupra puține alune mărunțite. Le coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 20-25 minute, sau până sunt aurii deasupra.
- Între timp, fierbem într-o cratiță apa, zahărul și coaja de portocală pentru 5-7 minute, pentru a obține un sirop ușor vâscos. După coacere, ungem rulourile fierbinți cu acest sirop. Le lăsăm să se răcească apoi le servim cu poftă!
Informații Nutriționale
Note

Când aveți poftă de ceva delicios, cald, proaspăt copt din cuptor, sper că o să încercați această rețetă de rulouri cu cremă de ciocolată, pentru că sunt sigură că o veți îndrăgi!
Cu drag,
