Prima pagină » Baclava Turcească cu Fistic
Baclava Turcească cu Fistic și Sirop de Flori de Portocal

Baclava Turcească cu Fistic

Baclava Turcească cu Fistic și Sirop de Flori de Portocal

M-am îndrăgostit de baclava când am vizitat Turcia, iar de atunci am încercat să o recreez acasă într-un mod cât mai autentic. Așa s-a născut rețeta aceasta de baclava turcească cu fistic și cu un sirop aromat cu apă de flori de portocal. E o rețetă simplă, pe care am încercat să o păstrez cât mai aproape de rețeta originală de baclava. Totuși, am folosit foi de plăcintă, pentru o variantă mai ușoară și mai accesibilă, dar la fel de delicioasă. Așadar, chiar dacă nu ați mai făcut baclava până acum, nu trebuie să vă fie teamă, pentru că veți obține un desert delicios, fără prea mult efort. Iar dacă vă plac preparatele turcești, vă sugerez să încercați și această rețetă delicioasă de ouă turcești.

Diferența Dintre Baclavaua Turcească și Cea Grecească

Există multă confuzie în jurul acestui desert, însă cele mai populare variante sunt cea turcească și cea grecească. Eu am ales de această dată să prepar o baclava turcească, care îmi place mai mult.

Principala diferență dintre cele două e că baclavaua turcească folosește fistic, rareori amestecat și cu nucă. Varianta grecească însă folosește doar nucă, fiind astfel și mai accesibilă la preț.O a doua diferență este faptul că între straturi se folosește unt pentru baclavaua turcească și ulei pentru cea grecească. Și nu în ultimul rând, siropul pentru baclavaua turcească nu folosește miere, ci doar zahăr. În varianta grecească se adaugă miere și ocazional, scorțișoară.

Evident, voi puteți folosi nuci în loc e fistic în această rețetă și o puteți adapta după gustul vostru. Puteți adăuga scorțișoară, cardamom sau apă de trandafir. Vă rog doar să citiți detaliile de mai jos privitor la ingredientele care nu se pot înlocui, pentru a obține o baclava perfectă!

Ingredientele Necesare Pentru Baclava

  • foi pentru plăcintă: eu am folosit două pachete de foi congelate, fiecare pachet având 12 foi. Din punctul meu de vedere, nu merită să vă chinuiți cu foile de casă, baclavaua iese delicioasă și cu foi de plăcintă. Important e doar să le decongelați bine înainte, pentru a nu se rupe.
  • fistic: sau nucă, dacă preferați. Aveți grijă să nu fie fistic sărat și încercați să găsiți un fistic de calitate, cu o culoare intensă. Eu am folosit fistic în coajă pe care l-am decojit eu, dar dacă îl găsiți gata decojit vă mai scutiți de niște treabă în plus.
  • unt: de preferat un unt gras, cu 82% grăsime. E important să fie de calitate, pentru că aroma lui se va simți. Nu îl înlocuiți cu margarină sau ulei, nu veți obține o baclava delicioasă.
  • zahăr: în baclavaua autentică, turcească nu se folosește miere. Vă rog nu reduceți cantitatea, chiar dacă pare mare. E o cantitate potrivită pentru dimensiunea desertului final, pentru a se însiropa bine baclavaua.
  • apă de flori de portocal: e opțională, dar adaugă o aromă delicioasă. O găsiți în supermarket-urile mai mari sau în magazinele orientale. Dacă nu aveți, o puteți înlocui cu apă de trandafir sau chiar și cu un bețișor de scorțișoară.
  • zeamă de lămâie: proaspătă, pentru că ajută siropul de zahăr să nu se cristalizeze. O puteți omite, deși aroma ei nu se resimte.
  • apă

Sfaturi Pentru o Baclava Turcească Perfectă

Deși această baclava cu foi de plăcintă nu se face deloc greu, vă recomand să urmați sfaturile de mai jos pentru un rezultat perfect.

  • foile de plăcintă trebuie păstrate moi: în caz contrar, se vor întări și se vor rupe. Pentru a le păstra pliabile vă recomand să le acoperiți cu un prosop. Sau să vă mișcați foarte repede cu straturile, pentru a nu avea timp să se usuce foile nefolosite.
  • ungerea foilor cu unt din belșug e foarte importantă: în general 250g unt ar trebui să fie suficiente. Dacă vă rămâne unt mult la final, cel mai probabil nu ați uns bine straturile. Adăugați untul rămas deasupra, după tăierea bucăților, și asigurați-vă că intră în toate tăieturile. Cel mai bine e să ungeți foile uniform, peste tot, pentru a obține straturi crocante.
  • bucățile de baclava se taie înainte de coacere: neapărat cu un cuțit ascuțit și cu grijă. După coacere va fi imposibil să tăiați baclavaua, așa că e important să o tăiați bine înainte.
  • siropul are nevoie de timp pentru a se absorbi: neapărat sirop rece, peste baclavaua fierbite. Astfel, se va absorbi repede, fără a înmuia straturile crocante de baclava. Timpul minim de așteptare e de 2 ore, dar ideal ar fi să lăsați siropul să se absoarbă pentru 4-5 ore înainte de servire.

Păstrare și Pregătire în Avans

Această baclava turcească este ideală pentru pregătit în avans, în special pentru că e mai bună după o zi, când siropul se absoarbe complet. După răcire vă recomand să o păstrați acoperită, într-un recipient închis etanș. Pentru ca straturile să rămână crocante e cel mai bine să păstrați bucățile de baclava într-un singur strat. Astfel, desertul va rezista pentru aproximativ 10 zile, după care va începe ușor să se usuce. De asemenea, puteți congela baclavaua pentru maxim 3 luni. Înainte de servire trebuie decongelată la temparatura camerei. Va fi la fel de delicioasă ca cea proaspătă, doar un pic mai moale.

Baclava Turcească Originală cu Fistic și Foi de Plăcintă
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Baclava Turcească cu Fistic și Sirop de Flori de Portocal

Baclava Turcească cu Fistic

Estera Farcaș
Rețeta aceasta de baclava turcească e perfectă pentru iubitorii de fistic. Aromată, crocantă și ușor de preparat, trebuie să o încerci și tu!
No ratings yet
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gătire 45 minutes
Timp de așteptare 2 hours
Timp total necesar 3 hours 15 minutes
Fel Desert
Bucătărie Turcească
Porții 24 porții
Calorii 424 kcal

Echipament

  • 1 blender sau robot de bucătărie
  • 1 tavă dreptunghiulară de aprox. 35cm x 25xm

Ingrediente
  

  • 2 pachete foi pentru plăcintă
  • 350 g fistic decojit, nesărat (aprox. 750g în coajă)
  • 250 g unt topit

Pentru Sirop:

  • 400 g zahăr
  • 250 ml apă
  • 1 lg apă de flori de portocal (opțional)
  • 2 lg zeamă de lămâie

Instrucțiuni
 

  • Începem prin a pregăti siropul, pentru a ne asigura că are timp să se răcească complet. Adăugăm toate ingredientele într-o cratiță și fierbem la foc mediu pentru 7-10 minute, până ce siropul se îngroașă ușor.
  • Mărunțim fisticul într-un robot de bucătărie. Puteți să îl lăsați cu bucăți mai mari sau să-l mărunțiți cât de fin vă place. Între timp, topim untul.
  • Decupăm foile de plăcintă după mărimea tăvii, în așa fel încât foile să intre perfect în tavă. Ungem apoi tava cu puțin unt topit și așezăm prima foaie. Ungem foaia cu unt, apoi punem o altă foaie deasupra. Continuăm astfel până terminăm primul pachet de foi.
  • Peste foi punem fisticul mărunțit și îl nivelăm bine. Apoi, continuăm cu foile din celălalt pachet, ungând cu unt fiecare foaie, până terminăm și cel de-al doilea pachet.
  • Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, tăiem baclavaua în pătrate sau romburi de dimensiunea dorită. Eu am tăiat pătrate de aproximativ 5x5cm și am obținut 24 pătrate în total. Dacă a mai rămas unt topit, îl turnăm acum peste baclava și avem grijă să îl distribuim egal.
  • Coacem baclavaua în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 40-45 minute, până este aurie deasupra. După ce o scoatem din cuptor turnăm peste ea siropul rece și îl lăsăm să se absoarbă pentru minim 2 ore. Servim baclavaua cu poftă, abia după ce s-a absorbit tot siropul.

Informații Nutriționale

Serving: 1 PorțieCalories: 424kcalCarbohydrates: 20gProtein: 10gFat: 25gSaturated Fat: 6gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 0gTrans Fat: 0gCholesterol: 0mgSodium: 2mgPotassium: 0mgFiber: 0gSugar: 17g

Video

Note

Din aceste cantități veți obține aproximativ 24 porții, în funcție de cât de mari tăiați bucățile de baclava. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 1 bucată, echivalentul unei porții.
Cuvinte cheie baclava cu fistic, baclava cu foi de placinta, baclava originala, baclava turceasca, baclava turceasca cu fistic
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Dacă vă place baclavaua, sper că o să încercați rețeta aceasta! E atât de simplu de făcut încât o să vă surprindă plăcut și cu siguranță o să o refaceți.

Cu drag,

Estera Farcaș signature

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*