Cred că deja cunoașteți aceste cornulețe fragede cu nucă, în formă de semilună. Eu am crescut cu ele, însă nu știam că de fapt originea lor este austriacă. Vanillekipferl se numesc și sunt niște fursecuri sau cornulețe foarte fragede, aromate și simplu de preparat. Se pot pregăti fie cu nucă, fie cu migdale măcinate, iar rezultatul este delicios. Eu am ales să adaug în aluat și coajă de portocală, care le oferă o aromă deosebită. Rețeta în sine este tare simplă și aveți nevoie doar de câteva ingrediente și puțină răbdare, pentru a modela cornulețele. Dar nu vă faceți griji, nu e nimic dificil, ba chiar aș spune că e terapeutic. Așadar, sper că o să le încercați și voi, sau poate reușesc să vă tentez și cu această rețetă de fursecuri fragede asortate.
Ingredientele Necesare Pentru Cornulețe
- unt: acesta trebuie să fe la temperatura camerei, moale și ușor de mixat. De preferat ar fi să folosiți un unt gras, de calitate, cu 82% grăsime. Iar dacă doriți să faceți cornulețe fragede cu nucă, dar de post, puteți folosi unt vegan.
- nuci: eu le-am cântărit înainte de a le măcina, pentru a fi mai ușor. Puteți folosi nucă măcinată direct sau să o măcinați voi. De asemenea, o puteți înlocui cu migdale măcinate.
- făină: de preferat o făină tip 000, pentru prăjituri. Nu vă recomand făina integrală, pentru că nu am testat varianta aceasta și nu știu dacă vor ieși cornulețele la fel de fragede.
- zahăr: am folosit zahăr pudră atât în compoziție, cât și pentru decor. Cel pentru decor se poate omite, dar zahărul din aluat nu este mult și nu vă recomand să îl omiteți sau să îl înlocuiți. Dacă doriți, puteți folosi și zahăr vanilat.
- vanilie: vă recomand un extract de calitate, sau chiar semințele de la o păstaie de vanilie. Este aroma de bază a cornulețelor, așa că nu ar trebui omisă.
- portocală: eu am folosit coaja de la o portocală bio. Puteți să o omiteți, sau chiar să folosiți extract de portocală, pentru că dă un gust foarte bun.
Secretele Unor Cornulețe Perfecte de Fiecare Dată
Chiar dacă această rețetă este una super ușoară, m-am gândit să vă vin în ajutor cu câteva sfaturi sau trucuri. Astfel, cornulețele cu nucă vă vor ieși perfect din prima încercare!
- untul trebuie să fie la temperatura camerei: în caz contrar, va fi foarte dificil de mixat cu restul ingredientelor. Așadar, vă recomand să îl scoateți din frigider cu cel puțin o oră înainte de a vă apuca de treabă. Veți ști că e suficient de moale când, dacă îl atingeți, degetul intră în unt cu ușurință.
- ouăle nu sunt necesare în această rețetă: rețeta tradițională de vanillekipferl nu conține unt sau praf de copt. Multe din rețetele adaptate folosesc gălbenuș, dar am decis să îl omit, pentru a obține cornulețe fragede, care se topesc în gură.
- aluatul rece este mult mai ușor de manevrat: chiar dacă aluatul nu e unul lipicios, vă va fi mult mai ușor să formați cornulețele dacă lăsați aluatul la frigider pentru 30 minute. De asemenea, dacă puneți cornulețele la frigider înainte de coacere, vă veți asigura că acestea nu își pierd deloc forma în timpul coacerii.
- cornulețele trebuie să fie cât mai egale: evident, nu vor fi perfecte, dar ne dorim să fie măcar cât de cât egale. Astfel, se vor coace uniform și vom evita arderea lor.
Pot Pregăti Aceste Cornulețe în Post?
Pentru că această rețetă nu conține ou, ci doar unt, poate fi adaptată foarte ușor pentru post. Tot ce trebuie să faceți e să înlocuiți untul cu un unt vegan, margarină sau ulei de cocos. Astfel, cornulețele vor fi potrivite în post sau pentru cei vegani, iar gustul nu va avea de suferit.
Păstrare și Pregătire în Avans
Evident! Cornulețele se păstrează proaspete și fragede pentru aproximativ 2 săptămâni. Vă recomand să le puneți într-un recipient închis, pentru a nu se înmuia. Le puteți chiar congela, pentru a le avea la îndemână mai târziu. Rezistă maxim 3 luni, tot așa, închise într-un recipient sau o pungă cu fermoar.
Aluatul pentru cornulețe poate fi pregătit în avans, dacă nu aveți timp să le coaceți în aceeași zi. Rezistă la frigider pentru 3 zile, iar la congelator pentru 3 luni. Trebuie doar decongelat peste noapte în frigider, și apoi poate fi modelat și copt.
Vanillekipferl – Cornulețe Fragede cu Nucă
Echipament
- mixer sau tel
Ingrediente
- 200 g unt moale
- 200 g nucă
- 250 g făină
- 1/2 lgț extract de vanilie
- coaja de la o portocală (opțional)
- 50 g zahăr pudră +100g pentru decor (opțional)
Instrucțiuni
- Începem prin a mărunți nuca într-un robot de bucătărie. Nu trebuie transformată în făină, dar nici nu trebuie să aibă bucăți mari.
- Lăsăm nuca deoparte și punem untul moale și zahărul pudră într-un bol încăpător. Le mixăm la viteză medie pentru 3-4 minute, până se omogenizează.
- Adăugăm peste unt făina, nuca măcinată, vanilia și coaja de portocală, dacă folosim. Amestecăm cu o spatulă sau cu mâna, cât să obținem un aluat destul de moale, dar maleabil și nelipicios. Din aluat formăm 3-4 batoane, cu diametrul de aproximativ 3cm, din care mai apoi vom forma cornulețele. Învelim aluatul în folie alimentară și îl dăm la rece pentru minim 30 minute.
- Tăiem bucățele relativ egale din fiecare baton de aluat. Le puteți tăia cât de mari doriți, în funcție de cât de mari doriți să fie cornulețele. Apoi, formăm un șnur din fiecare bucată de aluat, având grijă să facem capetele un pic mai subțiri. Îndoim șnurul în formă de semilună, apoi punem cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Punem tava cu cornulețe la rece, pentru a-și păstra cornulețele forma, timp în care preînzălzim cuptorul la 180 grade C. Apoi, coacem cornulețele pentru 12-15 minute, în funcție de cât de mari sunt. Veți ști că sunt gata când devin ușor aurii pe margini. Lăsăm cornulețele să se răcească complet înainte de a le pudra cu zahăr.
Informații Nutriționale
Video
Note
Dacă vă plac cornulețele, sunt convinsă că și această rețetă o să vă fie pe plac. Sper din suflet că o să le încercați, mai ales că se fac atât de ușor.
Cu drag,
Mi au atras atenția rețetele tale, așa ca te urmăresc cu placere 🥰
Mulțumesc tare mult! 🥰