Torturile sau checurile guguluf sunt foarte populare în Europa Centrală. În călătoria culinară pe care am început-o pe Instagram și Tik Tok am pornit în căutarea unor preparate pentru Paște. Așa se face că am descoperit acest chec guguluf marmorat care în Cehia se numește Babovka. Tradițional el conține și stafide sau alte fructe uscate, însă eu am ales să le omit. De asemenea, am eliminat ouăle din rețetă și am optat pentru o variantă mai ușoară, care poate fi foarte ușor de post sau vegană.
Rezultatul a fost un chec marmorat de toată frumusețea, pufos și cu o textură superbă. Cred că este unul dintre cele mai bune checuri pe care le-am făcut până acum. Bonus, forma de guguluf îl face mai festiv, demn pentru masa de sărbătoare. Așadar, vă recomand din suflet să încercați acest guguluf pufos cu ciocolată pentru că nu veți regreta. Iar dacă tot scoateți forma de guguluf de la naftalină, poate încercați și acest tort cu ciocolată și dovlecel.
Ingredientele Necesare Pentru Acest Chec Guguluf:
- făină: albă, de grâu, preferabil pentru prăjituri. Eu am folosit făină 000.
- praf de copt și bicarbonat: vă recomand să nu le înlocuiți, pentru că fiecare are rolul său în a asigura un chec perfect pufos.
- sare
- extract de vanilie
- zeamă de lămâie sau oțet: vor ajuta checul să crească și să fie mai pufos, în combinație cu bicarbonatul.
- zahăr: eu am folosit alb, dar se poate folosi brun sau de cocos, însă culoarea și textura vor avea de suferit ușor.
- lapte: dacă optați pentru lapte vegetal, vă recomand să folosiți un lapte de soia sau alt lapte cu un conținut de proteină mai mare. Cel de soia are un conținut ridicat de proteine, iar împreună cu aciditatea lămâii, ajută checul să fie foarte pufos.
- iaurt: eu am folosit iaurt de soia simplu, dar se poate folosi și un iaurt cu o aromă subtilă, precum cea de vanilie.
- ulei: folosiți un ulei cu aromă neutră, precum cel de floarea soarelui.
- pudră de cacao: se poate înlocui cu pudră de roșcove.
Păstrare și Pregătire în Avans
Acest chec guguluf marmorat cu ciocolată se păstrează foarte bine, așa că îl puteți pregăti în avans fără probleme. Se păstrează la temperatura camerei pentru maxim 3 zile, sau la frigider pentru maxim 5 zile. E foarte important să îl acoperiți pentru a nu se usca și a nu absorbi mirosuri. De asemenea, îl puteți congela feliat pentru momentele când aveți poftă de ceva dulce. Rezistă 3 luni la congelator, iar înainte de servire trebuie doar să îl lăsați la temperatura camerei pentru 30 minute. Va fi la fel de delicios și pufos ca un chec proaspăt scos din cuptor!
Chec Guguluf Marmorat cu Ciocolată – Babovka
Echipament
- tavă pentru guguluf
Ingrediente
- 400 g făină de grâu
- 2 lgț praf de copt
- 1 lgț bicarbonat de sodiu
- 1 praf sare
- 200 g zahăr
- 120 ml ulei
- 200 g iaurt
- 150 ml lapte
- 1 lg oțet sau zeamă de lămâie
- 20 g pudră de cacao
- 1 lgț extract de vanilie
Instrucțiuni
- Într-un bol încăpător, amestecăm laptele cu zeama de lămâie și lăsăm să stea pentru 10 minute, pentru a se forma un ”iaurt”.
- Peste lapte adăugăm zahărul, uleiul și extractul de vanilie, după care amestecăm.
- Într-un alt bol amestecăm ingredientele uscate, după care le adăugăm pe cele lichide și amestecăm din nou. Trebuie să obținem o compoziție fără cocoloașe.
- Punem 1/3 din compoziție într-un bol. Amestecăm cacaoa cu puțină apă, iar pasta rezultată o incorporăm în compoziție. Acest pas este opțional, însă previne formarea cocoloașelor de cacao.
- Într-o tavă de guguluf punem pe rând câte o lingură din compoziție, alternând culorile.
- Coacem checul în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, pentru aproximativ 40-45 minute. Testăm checul cu o scobitoare pentru a ne asigura că este copt.
- Lăsăm checul să se răcească înainte de a-l pudra cu zahăr, după care îl putem servi.
Informații Nutriționale
Note
Sper să vă placă această rețetă de chec guguluf și vă invit să urmăriți în continuare această serie de preparate din jurul lumii.
Cu drag,
Pingback: Chec cu lămâie și afine, pufos și aromat | estera farcaș