Deserturile cu lămâie se numără printre favoritele mele, în special în perioada verii, pentru că au o aromă fresh și răcoritoare. Acest chec cu lămâie și afine este exact așa: fresh, aromat, răcoritor și super umed. Pe deasupra se prepară foarte ușor, cu ingrediente accesibile și cu siguranță va fi pe placul tuturor. Te invit să citești mai jos rețeta și să îl încerci. Iar dacă dorești să încerci și alte rețete de chec guguluf, îți propun acest chec marmorat cu ciocolată sau acest guguluf cu dovlevel și ciocolată.
Ingredientele de Care Avem Nevoie:
- făină: de preferat făină albă, de tip 000. Checul nu va ieși pufos cu făină integrală.
- bicarbonat de sodiu și praf de copt: vă recomand să le folosiți pe amândouă pentru un chec super pufos. Totoși, bicarbonatul se poate înlocui cu praf de copt la nevoie, însă praful de copt este obligatoriu.
- sare și extract de vanilie: ambele adaugă o aromă plăcută și echilibrează gustul checului, vă recomand să nu le omiteți.
- zahăr: eu am folosit zahăr alb, tos. Puteți folosi zahăr brun sau de cocos, însă culoarea și textura checului vor fi ușor diferite.
- ouă: din păcate ouăle nu se pot omite în această rețetă. Vom folosi 4 ouă medii sau 3 mari.
- iaurt: eu am folosit iaurt grecesc, însă se poate folosi și un iaurt vegetal, de cocos sau soia.
- ulei vegetal: de preferat un ulei neutru, precum cel de floarea soarelui.
- lămâie: o lămâie mare sau două mici, atât coaja, cât și zeama. Aveți grijă să alegeți lămâi Bio, pentru că altfel coaja va fi plină de pesticide.
- afine: eu am folosit afine congelate, din comerț, dar se pot folosi afine proaspete la fel de bine, de cultură sau sălbatice.
Ce Fac Dacă Nu Am o Tavă Pentru Guguluf?
Nu e neapărat să folosiți o tavă pentru guguluf, însă eu am folosit-o pentru că astfel checul are un aspect mai elegant. Tava mea este de la Pepco și a avut un preț foarte accesibil, sunt convinsă că o să mai găsiți la ei, dacă sunteți în căutare.
Dacă însă nu aveți o tavă de guguluf, puteți coace acest chec într-o tavă rotundă, cu diametru de minim 24cm, sau o tavă de chec, dreptunghiulară. Mai puteți coace checul în forme de brioșe, rețeta aceasta fiind suficientă pentru o tavă cu 12 forme de brioșe. Așadar, rețeta aceasta este foarte versatilă și o puteți adapta la tava pe care o aveți, fără probleme.
Cum Tapetăm Tava de Guguluf?
Este foarte important să tapetăm corect tava de guguluf, pentru a elimina riscul de lipire a checului. Eu folosesc de obicei unt și făină, dar puteți folosi și ulei.
Utilizând o pensulă de bucătărie, vom acoperi în totalitate interiorul tăvii cu unt moale sau ulei, într-un strat subțire. Avem grijă în special la partea din mijloc și la fundul tăvii. Apoi, folosindu-ne de o sită, presărăm făină. Dacă am acoperit corect tava cu ulei sau unt, făina se va lipi singură de tavă. O putem scutura pentru a ajuta făina să se distribuie uniform. La final vom arunca excesul de făină. Vom face acest pas chiar înainte de a pune compoziția în tavă, pentru a nu lăsa făina să se absoarbă în totalitate.
Cum Păstrez Acest Chec cu Lămâie și Afine?
Checul se păstrează cel mai bine la frigider, pentru maxim 4 zile. Vă recomand să îl păstrați acoperit, pentru a nu absorbi mirosurile din frigider și pentru a nu se usca.
Dacă doriți să îl congelați, va trebui mai întâi să îl tăiați în felii. Apoi, între aceste felii puteți pune bucăți de hârtie de copt, care să ajute feliile să nu se lipească unele de altele în congelator. Iar când aveți poftă de ceva dulce, scoateți o felie și o lăsați săse decongeleze sau o încălziți la microunde, airfryer sau cuptor. Recomandarea mea e să îl păstrați la congelator pentru maxim 2 luni, pentru a nu afecta textura prea tare.
Chec cu Lămâie și Afine
Echipament
- 1 tavă pentru guguluf
Ingrediente
Pentru Chec:
- 280 g făină de grâu
- 2 lgț praf de copt
- 1/2 lgț bircarbonat de sodiu
- 1 praf sare
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 230 g iaurt
- 150 ml ulei vegetal
- zeama și coaja de la o lămâie mare (sau 2 mici)
- 1 lgț vanilie
- 150 g afine (proaspete sau congelate)
Pentru Glazură:
- 80 g zahăr pudră
- 2-3 lg zeamă de lămâie
- puțin extract de vanilie (opțional)
Instrucțiuni
- Într-un bol încăpător amestecăm făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea, cu ajutorul unui tel.
- Separat, batem ouăle cu zahărul, până obținem o spumă deschisă la culoare. Adăugăm treptat și uleiul, continuând să mixăm.
- Adăugăm peste ingredientele lichide și iaurtul, coaja și zeama de lămâie și vanilia. Mixăm din nou pentru câteva secunde.
- Punem compoziția lichidă peste ingredientele uscate și amestecăm ușor cu telul, până totul este combinat, nu mai mult, pentru că mixarea îndelungată face checul mai gumos.
- Adăugăm afinele pe care le-am amestecat în prealabil cu o lingură de făină. Acest pas ajută ca afinele să nu se scufunde la baza checului. Le amestecăm și pe ele ușor cu o spatulă.
- Punem compoziția într-o tavă tapetată cu unt și făină și dăm checul la cuptorul preîncălzit la 180 grade penteu 50-60 minute, sau până trece testul scobitorii.
- După ce se răcește checul punem deasupra o glazură formată din zahăr pudră și zeamă de lămâie și, opțional, vanilie. În funcție de cât de groasă doriți glazura, puteți pune mai multă sau mai puțină zeamă de lămâie. Și gata, putem servi checul!
Informații Nutriționale
Note
Vă urez spor la bucătărit și sper să vă placă acest chec cu lămâie și afine, aromat și delicios !
Cu drag,