Prima pagină » Focaccia Pufoasă Fără Frământare
Două Bucăți de Focaccia Pufoasă Fără Frământare pe un Platou de Lemn

Focaccia Pufoasă Fără Frământare

Două Bucăți de Focaccia Pufoasă Fără Frământare pe un Platou de Lemn

Iubesc să pregătesc pâine și diverse aluaturi însă, din păcate, nu mereu am timp de frământat. Și, pentru că focaccia este printre preferatele mele, am vrut de mult timp să experimentez cu o variantă cu dospire peste noapte, fără frământare. Rezultatul a fost delicios, așa că vreau să vă îndemn și pe voi să faceți focaccia pufoasă în casă, dacă nu ați făcut încă. E un aluat foarte iertător, așa că poate fi făcut și de începători, iar focaccia rezultată cu siguranță o să vă placă mult. E perfectă: crocantă la exterior și pufoasă în interior, cu aromă plăcută de ulei de măsline. Dacă veți respecta indicațiile de mai jos, cu siguranță o să vă iasă și vouă la fel. Iar dacă vreți să încercați și alte rețete ușoare de pâine, vă mai sugerez această pâine fără drojdie.

Ingredientele Necesare Pentru Focaccia

 • făină de grâu: neapărat o făină albă, cu un conținut cât mai ridicat de proteine. Ideal e minim 12% proteine, pentru un rezultat cât mai bun. Cea mai calitativă făină este făina Manitoba, însă știu că nu e foarte accesibilă pentru mulți. Nici eu nu am avut, așa că am folosit făina pentru cozonac de la Lidl, cea cu ambalaj mov, iar rezultatul a fost minunat. Deci se poate și fără făină scumpă :).
 • apă
 • ulei de măsline: vă recomand un ulei de calitate, pentru că gustul lui se va simți. Eu am folosit uleiul de la Zaliari, care cred că este cel mai bun ulei cu preț accesibil de pe piață, vi-l recomand. Nu folosiți ulei de floarea soarelui sau un alt ulei, pentru că veți obține focaccia uleioasă, fără gust.
 • miere: se poate omite dacă nu consumați. E o cantitate mică, care nu impactează aluatul, dar mie îmi place aroma pe care o conferă.
 • drojdie: eu am folosit drojdie uscată activă, care trebuie activată în apă. Dacă folosiți drojdie instant, puteți omite acest pas. De asemenea, o puteți înlocui cu 25g drojdie proaspătă.
 • sare: pentru aluat am folosit sare de mare, iar pentru decor, fulgi de sare. Vă recomand să îi folosiți dacă puteți, pentru că ajută mult la aromă și textură.
 • rozmarin: eu am folosit rozmarin proaspăt pentru decor. Îl puteți omite sau puteți pune deasupra roșii, sos pesto sau orice vă doriți.

Sfaturi Pentru o Focaccia Perfectă

Focaccia se prepară foarte simplu, fiind accesibilă și pentru începători. E un aluat iertător, care vă permite să greșiți și care nu necesită multă tehnică. Am încercat să detaliez mai jos toți pașii, dar acestea sunt sfaturile cele mai importante pe care vă rog să le urmați pentru un rezultat perfect:

 • folosește ulei de măsline din belșug: un ulei de calitate, pentru o aromă plăcută. Aluatul de focaccia este foarte moale și se lipește ușor, astfel că uleiul previne lipirea lui. În plus, uleiul de măsline conferă o textură crocantă cojii, care merge tare bine cu miezul pufos.
 • nu grăbi procesul de dospire: acesta e cel mai important, pentru că permite bulelor de aer să se formeze. Pentru un rezultat perfect, recomand respectarea indicațiilor de mai jos cu privire la modul de împăturire a aluatului și timpul de așteptare. Poate o să pară dificil la început partea cu împăturirile aluatului, dar vă asigur că fiecare împăturire ia 2-3 minute. O să vedeți cum se schimbă aluatul după fiecare și cum devine mai ușor de lucrat cu el.
 • nu scoate tot aerul din aluat: chiar dacă e tentant să ne jucăm cu aluatul la partea în care formăm acele mici gropițe cu degetul, e important să nu exagerăm. Eu trec cu degetele o singură dată peste tot, și nu apăs foarte tare. Astfel, acele mici găuri se formează, dar aluatul rămâne pufos în continuare.

Trebuie să Dospesc Aluatul Peste Noapte?

Vă recomand (foarte insistent) să dospiți aluatul peste noapte. Știu că sunt rețete care nu cer acest pas, dar rețeta aceasta nu funcționează la fel de bine cu un timp scurt de dospire. Dacă vă doriți o focaccia pufoasă, cu alveole mari, va trebui să dați timp proteinelor din făină să absoarbă apa și drojdiei să formeze bule în alaut. Grăbirea procesului va rezulta într-o focaccia mai subțire, mai densă și cu o textură mai puțin plăcută. Fermentarea îndelungată, în schimb, va conferi aluatului o structură stabilă, care va rezulta într-o focaccia perfectă.

În ce Tavă Pot Coace Focaccia?

Pentru această rețetă, eu am folosit o tavă dreptunghiulară de 26x35cm, pentru că mi-am dorit o focaccia înaltă și pufoasă. Dacă vreți o focaccia mai subțire, o puteți coace pe o tavă mare, de cuptor. Cantitățile acestei rețete rezultă într-o focaccia mare, suficientă pentru 12-15 porții. Astfel, dacă nu vreți să faceți prea multă focaccia, puteți înjumătăți cantitățile și o puteți coace într-o tavă rotundă de 26-28cm.

Pregătire în Avans și Păstrare

Datorită dospirii prelungite, focaccia este rețeta ideală pentru a fi pregătită în avans. Aluatul poate sta la dospit în frigider pentru maxim 48 ore, așa că puteți coace focaccia când aveți nevoie.

După coacere, focaccia este, evident, mai bună proaspătă. Totuși, rezistă foarte bine la temperatura camerei, acoperită, pentru aproximativ 3 zile. Mie îmi place să o prăjesc puțin și să fac sandwich-uri cu ea, și nici nu se simte că nu e proaspătă. De asemenea, puteți congela focaccia în porții mici, pentru că rezistă la congelator pentru 3 luni. Înainte de servire trebuie doar decongelată la temperatura camerei și, eventual, încălzită puțin.

Bucăți de Focaccia Pufoasă cu Rozmarin pe Platou de Lemn
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Două Bucăți de Focaccia Pufoasă Fără Frământare pe un Platou de Lemn

Focaccia Pufoasă Fără Frământare

Estera Farcaș
Această focaccia pufoasă se prepară foarte ușor și nu are nevoie de frământare. Te invit să o încerci și tu, sigur o să îți iasă perfectă!
5 from 1 vote
Timp de preparare 2 hours
Timp de gătire 30 minutes
Timp total necesar 2 hours 30 minutes
Fel Aluaturi sărate
Bucătărie Italiană
Porții 12 porții
Calorii 297 kcal

Ingrediente
  

 • 650 g făină
 • 530 ml apă călduță
 • 1 lgț sare
 • 7 g drojdie uscată
 • 1 lg miere
 • 1 lg ulei de măsline + extra pentru coacere
 • fulgi de sare și rozmarin pentru decor

Instrucțiuni
 

 • Începem prin a pune apa, drojdia, uleiul și mierea într-un bol încăpător. Le lăsăm să se activeze pentru 10 minute. Știm că drojdia e activă când formează mici bule deasupra apei. Dacă folosiți drojdie instant, omiteți acest pas.
 • Adăugăm în bol făina și sarea și, folosind o lingură de lemn sau o spatulă, amestecăm până nu mai vedem urme de făină uscată. Acoperim bolul cu o folie de plastic sau un prosop și lăsăm aluatul să stea pentru 20 minute.
 • După cele 20 minute, cu mâinile umede, vom întinde aluatul după metoda „stretch & fold”. Vom lua aluatul dinspre margini și îl vom aduce în mijloc, în sensul acelor de ceas. Facem acest lucru în jurul aluatului, până l-am adus pe tot spre mijloc și observăm că începe să capete o structură. Acoperim din nou bolul și mai lăsăm să stea pentru 30 minute.
 • De data aceasta, vom întinde aluatul după metoda „coil”. Din nou, cu mâinile umede, vom dezlipi aluatul de marginile bolului. Băgăm mâinile umede sub aluat, și îl ridicăm până se dezlipește de pe bol total, lăsându-l să cadă sub greutatea sa. Întoarcem bolul la 90 grade și repetăm mișcarea, obținând astfel un aluat neted. Lăsăm aluatul să stea încă 30 minute și mai repetăm procedeul de 2 ori, la același interval de timp. În total, vom face un stretch & fold și 3 împăturiri coil, în 2 ore. Pare mult, dar vă promit că timpul efectiv de muncă e de doar câteva minute, așteptarea e mai grea.
 • După ultima împăturire, ungem bine bolul cu ulei de măsline și punem aluatul la dospit. Îl lăsăm acoperit la frigider, peste noapte sau chiar și pentru 24 ore. Ideal ar fi să îl lăsați minim 8 ore.
 • Scoatem aluatul dospit din frigider și îl punem într-o tavă dreptunghiulară unsă bine cu ulei. Îl împăturim ca pe o felicitare, aducând întâi partea din dreapta spre centru, apoi cea din stânga. Punem apoi aluatul invers, cu această „cusătură” în jos și acoperim tava pentru 2 ore, pentru a lăsa aluatul la dospit din nou.
 • Ungem din nou aluatul cu ulei de măsline și, cu mâinile unse cu ulei, băgăm toate degetele în aluat, pentru a forma mici găuri din loc în loc. Apoi, punem deasupra fulgi de sare și rozmarin (uns cu ulei pentru a nu se arde) și dăm focaccia la cuptor.
 • Coacem focaccia la 220 grade fără ventilație, pentru 30 minute, sau până e aurie deasupra. O tăiem după ce se răcește puțin și o servim după dorință.

Informații Nutriționale

Serving: 1 PorțieCalories: 297kcalCarbohydrates: 41gProtein: 6gFat: 12gSaturated Fat: 0gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 0gTrans Fat: 0gCholesterol: 0mgSodium: 0mgPotassium: 12mgFiber: 3gSugar: 0g

Video

Note

Din aceste cantități veți obține 10-12 porții. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 12 porții.
Cuvinte cheie focaccia, focaccia cu rozmarin, focaccia fara framantare, focaccia pufoasa
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Dacă vreți să încercați să faceți o focaccia pufoasă în casă, sper să încercați această rețetă! Sunt sigură că o să vă iasă și că o să vă fie pe plac.

Cu drag,

Estera Farcaș signature

2 Comentarii

 1. Avatar for Ioana

  5 stars
  CEA MAI BINE EXPLICATA RETETA DE FOCCACIA CU SUPER REZULTAT
  MULTUMESC,ESTERA

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating
*