Prima pagină » Cele mai simple fursecuri Shortbread vegane, fără gluten
Fursecuri shortbread vegane, fără gluten

Cele mai simple fursecuri Shortbread vegane, fără gluten

Fursecuri shortbread vegane, fără gluten

Fursecurile shortbread sunt preferatele mele. Sunt ușor de făcut, necesită doar câteva ingrediente, și pot fi foate ușor decorate cu orice fel de glazură. Îmi plac în special pentru că nu sunt extrem de dulci, cum sunt de cele mai multe ori fursecurile cu glazură. Pentru rețeta celor mai simple fursecuri Shortbread vegane am testat o variantă fără gluten, pentru o aromă și mai puternică de cocos folosind făină de cocos. Totuși, rețeta aceasta este foarte versatilă, așa că nu vă speriați dacă nu vă place prea mult aroma de cocos.

Ce sunt fursecurile Shortbread?

Fursecurile Shortbread sunt originare din Scoția și cele mai vechi rețete indică prezența lor în secolul XII. Denumirea are legătură cu textura lor sfărâmicioasă, datorită conținutului ridicat de grăsime și lipsei agentului de creștere. Sunt foarte simplu de preparat, având doar trei ingrediente la bază, făină, zahăr și unt. Totuși, în varianta mea veți regăsi doar făina, pentru că am încercat să transform rețeta tradițională într-una potrivită pentru persoanele vegane, dar și cele cu intoleranță la gluten.

Ce ingediente conțin fursecurile Shortbread vegane?

 • făină de cocos: se poate înlocui cu făină de grâu dacă nu aveți intoleranță la gluten. De asemenea, puteți folosi chiar un mix de făinuri fără gluten dacă nu sunteți fani ai aromei intense de cocos. Totuși, în combinație cu glazura de ciocolată, această aromă mi se pare că iese în evidență foarte frumos.
 • ulei de cocos: ca în cazul făinii, dacă nu sunteți fani ai aromei de cocos, puteți folosi ulei de cocos dezodorizat. Sau puteți folosi unt vegan sau chiar margarină. Aceasta din urmă însă după cum bine știm nu este foarte sănătoasă și nici nu are o aromă foarte plăcută. Ce trebuie să luați în calcul e că uleiul sau untul trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a fi ușor de amestecat cu restul ingredientelor.
 • sirop de arțar: eu am ales siropul de arțar pentru că are o aromă foarte plăcută, dar puteți folosi orice alt îndulcitor lichid, precum miere, sirop de agave sau chiar de orez. Totuși nu recomand un sirop închis la culoare precum cel de curmale, pentru că va afecta aspectul fursecurilor.
 • ciocolată neagră: eu am folosit o ciocolată cu 75% cacao, pentru o aromă intensă, însă puteți să folosiți orice ciocolată vă place. Puteți chiar să omiteți ciocolata pentru că fursecurile sunt delicioase și simple.
 • nucă de cocos răzuită: aceasta are rol pur decorativ și o puteți omite sau înlocui cu orice vreți voi, de la nucă românească măcinată până la sprinkles.

Cum se prepară aceste fursecuri Shortbread vegane?

Aceasta este probabil cea mai simplă rețetă de fursecuri pe care o veți încerca vreodată. Așadar, tot ce trebuie să facem e să amestecăm făina cu siropul de arțar și uleiul de cocos până obținem un aluat relativ moale. Dăm aluatul la rece pentru a se întări, după care tăiem formele pe care le dorim. Dăm din nou fursecurile la rece pentru a-și păstra forma la copt, după care le coacem. Le decorăm cu ciocolata topită și nuca de cocos și… gata!

Fursecuri shortbread vegane, fără gluten

Fursecuri Shortbread vegane, fără gluten

Estera Farcaș
Aceasta este probabil cea mai simplă rețetă de fursecuri din lume. Ai nevoie doar de 3 ingrediente pentru a le prepara, sunt vegane. fără gluten sau zahăr, și îți promit că o să le îndrăgești din prima.
No ratings yet
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gătire 10 minutes
Timp de așteptare 20 minutes
Timp total necesar 45 minutes
Fel Desert
Bucătărie Scoțiană
Porții 15 fursecuri
Calorii 90 kcal

Echipament

 • formă pentru decupat fursecurile

Ingrediente
  

 • 200 g făină de cocos
 • 100 ml sirop de arțar (sau de agave)
 • 100 ml ulei de cocos la temperatura camerei
 • 50 g ciocolată neagră (opțional, pentru decor)
 • nucă de cocos răzuită (opțional, pentru decor)

Instrucțiuni
 

 • Într-un bol amestecăm toate ingredientele până obținem un aluat moale.
 • Transferăm aluatul la frigider pentru 10 minute, iar după ce s-a întărit îl rulăm între două foi de copt. Vom obține o foaie de 1/2 centrimetri grosime, cât mai uniformă.
 • Tăiem formele dorite și le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la rece pentru alte 10 minute, pentru ca fursecurile să-și păstreze forma la copt.
 • În cuptorul preîncălzit la 180 grade C, coacem fursecurile pentru 10 minute, sau până sunt ușor aurii pe margine. După coacere avem grijă să nu le mișcăm, deoarece sunt foarte fragile cât timp sunt calde.
 • Pentru decor, topim ciocolata și acoperim jumătate din fursecuri cu ea, după care presărăm nucă de cocos răzuită sau orice alt topping doriți.

Informații Nutriționale

Calories: 90kcal

Note

*făina de cocos se poate înlocui cu făină de grâu dacă nu vă place aroma intensă de cocos sau nu sunteți intoleranți la gluten
*în loc de ulei de cocos se poate folosi unt vegan sau chiar și margarină, deși aroma acesteia nu va fi una foarte plăcută. Totuși, dacă alegeți să folosiți ulei de cocos, alegeți unul dezodorizat, pentru a nu avea o aromă prea puternică de cocos.
*în loc de siropul de arțar se poate folosi orice alt îndulcitor lichid: miere, sirop de agave sau sirop de orez.
Cuvinte cheie biscuiți, fără gluten, fără zahăr, fursecuri, rețetă vegană, shortbread, vegan
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Sper că v-am convins să încercați această rețetă super ușoară și vă doresc poftă bună!

Cu drag,

Un Comentariu

 1. Pingback: Fursecurile ,,tablă de șah”, cele mai de efect fursecuri vegane - estera horoba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating
*