Babka, sau cozonac însiropat, este un desert tot mai popular în ultimii ani. Merge foarte bine pe masa de sărbătoare și se prepară mult mai ușor decât un cozonac clasic. În plus, textura sa e mai densă, iar siropul îi dă o aromă deosebită. Personal, iubesc babka și o prepar mereu de sărbători.
Așadar, astăzi împărtășesc cu voi rețeta mea de cozonac însiropat cu ciocolată și alune de pădure, cu aromă delicioasă de portocale. Este un deliciu, ușor de preparat, pufos și parfumat. Seamănă foarte bine cu rețeta mea de cozonac în formă de stea, însă babka se prepară mult mai simplu. Sper că o să încercați și voi rețeta, pentru că e sezonul perfect pentru un cozonac cu ciocolată!
Ingredietele de Care Avem Nevoie Pentru Babka
- lapte: eu am folosit lapte normal, dar se poate folosi și un lapte cu mai puțină grăsime sau unul vegetal. Foarte important însă e să folosiți lapte călduț, nici rece, dar nici fierbinte, pentru a nu ucide drojdia. Îl puteți testa introducând un deget în el: dacă nu se simte nici mai cald, dar nici mai rece decât degetul, e perfect.
- drojdie: se poate folosi drojdie proaspătă sau uscată. Am folosit o linguriță, aproximativ 5g drojdie uscată, iar echivalentul ar fi 20g drojdie proaspătă. Aveți grijă ca drojdia voastră să se activeze în lapte, altfel cozonacul nu va crește. Dacă însă folosiți drojdie instant, puteți omite activarea în lapte.
- ou: de preferat un ou mare. În funcție de mărimea lui, s-ar putea să fie nevoie să mai adăugați puțină făină în aluat.
- făină: vă recomand o făină de calitate, cu minim 11% proteine. Cele pentru cozonac în general sunt bune, însă e bine să verificați eticheta.
- zahăr: cantitatea se poate ajusta, în funcție de cât de dulce vă place să fie aluatul. Eu nu l-am făcut prea dulce. De asemenea, puteți folosi zahăr brun, doar că aluatul va ieși ceva mai închis la culoare.
- sare
- unt: de preferat ar fi să folosiți un unt gras, cu 82% grăsime. Acesta trebuie să fie la temperatura camerei și se adaugă treptat în aluat.
- portocală: pentru a folosi și coaja, asigurați-vă că aveți portocale bio. Dacă nu, e mai sigur să folosiți coajă confiată din comerț sau pur și simplu să o omiteți. Iar dacă nu vă place portocala, nu trebuie să o folosiți deloc.
- vanilie: aceasta nu trebuie omisă, pentru că dă aromă aluatului. Vă recomand un extract de vanilie de calitate, sau semințele de la o păstaie de vanilie.
- cremă de ciocolată: eu am folosit o cremă de ciocolată cu alune de pădure din comerț. Dacă nu o aveți, puteți prepara o cremă din 300g ciocolată neagră, 70g zahăr și 50g unt, topite împreună. De asemenea, puteți umple babka cu cremă de fistic, umplutură de scorțișoară sau orice altceva.
- alune de pădure: se pot înlocui cu migdale, arahide, fistic, sau se pot chiar omite. Și, de ce nu, puteți folosi fructe confiate, după bunul plac.
Cum Obținem un Cozonac Însiropat Perfect?
Așa cum am spus, acest cozonac însiropat se prepară mult mai ușor decât unul clasic. Totuși, vă las mai jos câteva sfaturi, pe care le-am învățat și eu de-a lungul timpului. Astfel, rezultatul va fi perfect din prima, chiar și pentru cei mai începători!
- nu trebuie să adăugați extra făină: în timpul frământării, s-ar putea să fie nevoie de 1 lingură, maxim 2 de făină. Cantitatea diferă în funcție de făină și de mărimea oului pe care îl folosiți. Totuși, încercați să nu adăugați decât dacă observați că aluatul este foarte moale. În niciun caz nu adăugați mai mult de 50g în plus, pentru a nu obține un cozonac prea tare!
- aluatul trebuie frământat suficient: chiar dacă pare dificil, vă promit că nu e la fel de greu ca în cazul unui cozonac clasic. Aluatul este suplu și foarte puțin lipicios, așa că va fi o terapie să îl frământați. Dacă aveți un mixer, și mai bine, va face el treaba în locul vostru!
- dospirea aluatului este un pas foarte important: am dospit aluatul de două ori. O dată pentru aproximativ o oră, în bol, iar o dată după modelare, pentru 20-30 minute. Am testat și dospirea peste noapte, iar rezultatul este la fel. E însă important să lăsați aluatul să ajungă la temperatura camerei dacă îl dospiți la frigider. Altfel, va fi rigid și nu prea va crește la copt.
- un mic truc pentru a tăia ușor aluatul: vă recomand după ungerea aluatului cu ciocolată să îl dați la frigider pentru 5 minute. Astfel, ciocolata se va întări suficient cât să nu curgă când rulați aluatul. Apoi, din nou la frigider pentru 10-15 minute. În acest fel, aluatul va fi ușor de tăiat și nu se va murdări cu ciocolată lichidă. Ulterior, îl lăsați la dospit conform instrucțiunilor, iar apoi îl puneți la copt.
- siropul de zahăr este foarte important: nu doar că adaugă aromă de portocale (sau orice altceva) dar ajută babka să nu se usuce și să rămână proaspătă mai mult timp. Așadar, nu vă recomand să omiteți acest pas!
Pot Pregăti Babka în Avans?
Da, babka se poate pregăti în avans, și se păstrează foarte bine. Eu am ales să las aluatul la dospit peste noapte, în frigider, și să pun cozonacul la cuptor a doua zi. Astfel, am economisit timp, însă babka a fost la fel de bună. Puteți să procedați și voi la fel, însă trebuie să știți că aluatul trebuie lăsat să ajungă la temperatura camerei înainte de a modela babka. Puteți astfel să pregătiți aluatul cu maxim 48 ore înainte, și să îl coaceți când aveți nevoie.
De asemenea, cozonacul acesta se păstrează foarte bine și după coacere. Siropul de zahăr îl ajută să nu se întărească, așa că se menține proaspăt pentru 3-4 zile. Trebuie doar să îl acoperiți cu folie și să-l păstrați la temperatura camerei. Îl puteți chiar congela, după feliere, sau întreg. Vă recomand să îl congelați feliat, pentru a fi mai ușor de dezghețat ulterior. Trebuie doar să puneți feliile în pungi de congelator, unde vor rezista pentru 2 luni. Apoi, scoateți câte o felie pe care o decongelați în cuptor sau peste noapte în frigider. E la fel de bun ca proaspăt!
Babka – Cozonac Însiropat cu Ciocolată
Ingrediente
Pentru Aluat:
- 120 ml lapte călduț
- 1 lgț drojdie uscată
- 1 ou mare
- 280 g făină de grâu
- 50 g zahăr
- 1/2 lgț sare
- 85 g unt moale
- coaja de la o portocală
- 1 lgț extract de vanilie
Pentru Umplutură:
- 300 g cremă de ciocolată cu alune de pădure
- 100 g alune de pădure mărunțite
Pentru Sirop:
- 50 ml apă
- 50 g zahăr
- zeama și coaja de la o portocală
Instrucțiuni
- Începem prin a activa drojdia. Punem astfel laptele călduț, zahărul și drojdia într-un bol. Amestecăm și le lăsăm să stea pentru 10 minute. Vom ști că drojdia e activă când formează bule deasupra laptelui.
- Adăugăm în bol restul ingredientelor pentru aluat, în afară de unt. Începem să frământăm, cu mâna sau cu mixerul. Când începe să se formeze un aluat, adăugăm treptat untul, și îl incorporăm în aluat. Frământăm până obținem un aluat suplu. Dacă frământați cu mixerul o să dureze aproximativ 10-15 minute, iar dacă frământați cu mâna, aproximativ 25-30 minute. E mult, dar vă promit că merită.
- Lăsăm aluatul la dospit în bolul uns cu ulei, acoperit, la loc cald. Ar trebui să dospească într-o oră, o oră și jumătate, și veți ști că e gata când își dublează volumul.
- Întindem aluatul dospit într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 0.5cm grosime. Punem crema de ciocolată peste, o netezim și presărăm deasupra alunele de pădure.
- Rulăm aluatul ca pentru un cozonac clasic. Ruloul obținut îl tăiem în jumătate, pe lungime, pentru a deschide straturile de cremă de ciocolată din interior. Apoi, împletim cele două bucăți de aluat, ca pentru un cozonac clasic. Avem grijă ca părțile cu straturile de ciocolată să fie în sus, pentru a se vedea frumos.
- Lăsăm cozonacul să dospească în timp ce preîncălzim cuptorul la 180 grade C. Apoi, îl ungem cu ou bătut și îl coacem pentru 45-50 minute, până e auriu deasupra și copt în interior.
- În timp ce cozonacul se coace, punem la fiert apa, zahărul și zeama și coaja de portocală. Fierbem pentru 5 minute acest amestec, apoi îl ungem peste babka fierbinte, pentru a se absorbi în cozonac. Lăsăm babka să se răcească în tavă pentru 15 minute, apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească complet înainte de a o felia.
Informații Nutriționale
Note
Sper că o să încercați acest cozonac însiropat, mai ales că acum e sezonul lor. Sunt sigură că o să vă placă, în special dacă iubiți ciocolata!
Cu drag,