Toamna este sezonul tuturor rețetelor cu dovleac, mai ales acum că se apropie și Halloween-ul. Așadar, ce desert putea fi mai potrivit pentru această perioadă, dacă nu chiar unul în formă de dovleac? În urmă cu câțiva ani am făcut această rețetă de chifle cu dovleac și cremă de vanilie. Din păcate, nu a ajuns pe blog, însă a sosit momentul să o împărtășesc cu voi.
Aceasta este o rețetă simplă, chiar dacă pare migăloasă. Singura parte care necesită puțină atenție este modelarea dovlecilor. Totuși, dacă nu aveți energia necesară, puteți omite acest pas. Chiflele sunt la fel de bune și dacă sunt rotunde. 🙂 Personal, nu sunt un mare fan dovleac, dar în acest aluat nu prea se simte aroma lui. Dovleacul însă conferă aluatului o textură ușor umedă și moale. Astfel, obținem un aluat pufos, care nu se usucă repede, fără să fie nevoie de multe ouă sau mult unt.
Chiflele cu dovleac sunt ușor dulci, iar alături de crema de vanilie devin un desert sau un mic dejun delicios. Cantitatea de zahăr este însă ajustabilă, așa că puteți să folosiți aceste chifle și pentru a face un burger sau un sandwich sărat. Iar dacă sunteți în căutare de o rețetă bună de chifle, vă recomand rețeta mea de chifle super pufoase.
Ingredientele de Care Avem Nevoie:
- lapte: puteți folosi un lapte vegetal, precum cel de soia sau de ovăz. Doar să nu folosiți lapte îndulcit sau cu arome, pentru că acestea se vor resimți, mai ales în cremă.
- făină: eu am folosit o făină albă tip 000, dar puteți folosi și o făină tip 650. Nu vă recomand să folosiți făină integrală, pentru că aluatul nu va fi la fel de pufos.
- drojdie: se poate folosi și drojdie proaspătă, 20g, echivalentul celor 5g de drojdie uscată. Dacă folosiți drojdie instant, nu mai trebuie să o activați în lapte. O puteți pune direct, împreună cu făina și restul ingredientelor uscate.
- zahăr: puteți folosi orice fel de zahăr preferați, în special pentru aluat. Pentru cremă, în schimb, vă recomand zahăr alb, tos, pentru a nu obține o cremă închisă la culoare. De asemenea, puteți ajusta cantitatea de zahăr, în funcție de gust.
- scorțișoară: dacă nu vă place, o puteți omite, dar țineți cont de faptul că aceasta dă aroma aluatului. Eventual, o puteți înlocui cu coajă rasă de portocală.
- sare
- dovleac: eu am făcut piure de dovleac în casă, dar, din câte știu, îl puteți găsi și în comerț. Din păcate, fiind o rețetă de chifle cu dovleac, acesta nu poate fi înlocuit cu nimic, pentru că are un rol important în textura și aroma aluatului.
- ouă: eu am folosit ouă medii, dacă folosiți ouă mari este posibil să fie nevoie de mai multă făină pentru aluat. Ajustați în funcție de cum simțiți aluatul în timp ce îl frământați. La cremă, puteți folosi un singur gălbenuș dacă acesta este mare.
- unt: se poate înlocui cu ulei de cocos sau cu margarină.
- amidon: eu am folosit amidon de porumb, dar se poate folosi și amidon de cartofi.
- vanilie: dacă nu aveți păstaie de vanilie, utilizați un extract de vanilie de calitate.
Cum Obținem Chifle în Formă de Dovleac?
Chiar dacă pare dificil, forma de dovleac se obține destul de ușor. Este nevoie doar de puțină atenție și răbdare. A, și de ață sau sfoară. Eu am obținut cel mai bun rezultat cu o ață un pic mai groasă, de bumbac. Am testat rețeta și cu sfoară de iută și aluatul s-a lipit. Astfel, ața s-a desprins greu de chifle și acestea au ieșit un pic deformate. De asemenea, ideal e să folosiți o ață nici prea subțire, dar nici prea groasă. Dacă e prea subțire, va fi ”înghițită” de aluat, iar dacă e prea groasă, dovlecii vor ieși urâței.
Primul pas pentru obținerea dovlecilor este să formăm biluțe de aluat. Apoi, luăm o bucată de ață, cu lungimea de aproape un metru. Punem sfoara pe blatul de lucru și bila de aluat peste, cât mai la mijlocul sforii. Apoi, facem un nod la jumătatea bilei de aluat, cum se poate observa în prima fotografie. Închipuiți-vă un ceas, iar ața pe acest ceas va trece de la 9 la 3.
După ce am făcut nodul, întoarcem ața, pentru a forma un +, întorcând și bila, pentru ca acest + să fie peste tot în jurul bilei de aluat. În exemplul cu ceasul, ața ar fi aici la 12 și la 6. Aici nu mai facem nod, ci continuăm să întoarcem bila, punând ața la mijlocul sferturilor formate anterior. Revenind la exemplul cu ceasul, ața va lega orele 10 și 4. Acest pas se poate observa în a doua imagine.
Apoi, pentru a finaliza forma de dovleac, întoarcem din nou bila de aluat și ața. În această situație, ața se va afla la orele 2 și 8, în exemplul cu ceasul. Pasul acesta se observă în cea de-a treia imagine. Aici deja veți observa dovleacul format, așa că a venit momentul să facem un nod sau o fundiță, pentru a strânge ața. Nu strângeți prea tare, ci doar cât să observați o ușoară formă de dovleac. Îndepărtați excesul de ață și gata! Sper că explicațiile acestea sunt utile, iar dacă nu, puteți viziona videoclipul care se află puțin mai jos. În videoclip veți putea observa cum am procedat eu.
Păstrarea și Pregătirea în Avans a Chiflelor
Această rețetă de chifle cu dovleac permite pregătirea în avans a ambelor componente. Aluatul se poate pregăti cu o zi înainte și poate fi lăsat să dospească la rece. Crema, de asemenea se poate pregăti cu 2-3 zile în avans și poate fi păstrată la frigider. Din păcate, crema nu poate fi congelată, pentru că amidonul nu reacționează bine la înghețare. Totuși, puteți congela chiflele coapte, fără umplutură, până la 2 luni.
Pentru a păstra chiflele umplute, vă recomand să le acoperiți cu o folie sau să le puteți într-un recipient închis ermetic. Chiflele cu dovleac rezistă la frigider pentru 5 zile, dar după a 3-a zi textura lor va începe să se schimbe. Așadar, vă recomand să vă bucurați de ele proaspete, pentru o textură cât mai plăcută.
Chifle cu Dovleac și Cremă de Vanilie
Ingrediente
Pentru Aluat:
- 80 ml lapte
- 5 g drojdie uscată
- 45 g zahăr brun
- 120 g piure de dovleac
- 1 ou
- 1 lg unt topit
- 300 g făină de grâu
- 1 lgț scorțișoară
- 1 praf sare
Pentru Cremă:
- 250 ml lapte
- 2 gălbenușuri
- 15 g amidon de porumb
- 40 g zahăr tos
- semințele de la o păstaie de vanilie
Instrucțiuni
- Începem prin a activa drojdia în laptele călduț. Pentru acest pas, punem într-un bol laptele călduț, drojdia și o lingură de zahăr. Așteptăm pentru 10 minute, până ce drojdia formează bule pe suprafața laptelui.
- Peste amestecul de drojdie și lapte adăugăm dovleacul, oul și untul topit. Combinăm aceste ingrediente cu ajutorul unei linguri.
- Adăugăm în bol și făina, sarea, scorțișoara și restul de zahăr. Începem să frământăm aluatul cu mixerul, sau pur și simplu cu mâna. Frământăm pentru 10 minute, până ce aluatul devine suplu. Este un aluat destul de lipicios, așa că mai puteți adăuga maxim 50g făină pentru a fi mai ușor de frământat. Nu adăugați mai mult, pentru a nu obține chifle tari.
- Lăsăm aluatul la dospit pentru o oră, în bolul uns cu puțin ulei, acoperit cu o folie de plastic sau un prosop. Între timp, vom pregăti crema de vanilie.
- Pentru cremă, amestecăm jumătate din cantitatea de lapte cu semințele de vanilie și punem laptele la fiert, până ajunge în punctul de fierbere.
- Între timp, amestecăm gălbenușurile cu amidonul, zahărul și cealaltă jumătate de lapte, cu grijă, pentru a evita formarea cocoloașelor. Adăugăm treptat și laptele fierbinte și amestecăm continuu. Transferăm apoi toată compoziția înapoi în cratiță și o fierbem. Amestecăm continuu, până se îngroașă, pentru a nu se prinde de fundul cratiței.
- Crema o punem într-un bol, o acoperim cu o folie de plastic direct pe suprafața cremei și o lăsăm să se răcească.
- Aluatul dospit îl împărțim în 10 bucăți egale de aproximativ 60g. Formăm fiecare bucată într-o bilă, apoi formăm dovlecii. Eu am folosit o sfoară de bumbac, nu prea groasă, pe care am pus-o în jurul aluatului, fără să strâng prea tare. Am procedat ca și cum aș dori să tai bila în jumătate, apoi în sferturi, apoi în optimi. Pentru mai multe detalii, puteți observa în videoclipul de mai jos cum se procedează.
- Am lăsat ”dovlecii” din aluat să mai dospească puțin, preîncălzind cuptorul între timp. Apoi, i-am uns cu ou bătut și i-am dat la cuptor pentru 25 minute, la 180 grade C.
- După coacere, am uns dovlecii cu unt topit, am îndepărtat sfoara cu ajutorul unei pensete și i-am lăsat să se răcească ușor. Apoi, am făcut o gaură mică în mijloc și am inserat crema de vanilie cu ajutorul unei pungi de patiserie. Opțional, puteți pune și o codiță dintr-o bucată de baton de scorțișoară.
Informații Nutriționale
Video
Note
Sper că o să încercați aceste chifle cu dovleac, pentru că nu se fac dificil și cu siguranță îi vor impresiona pe cei dragi vouă!
Cu drag,
Buna!
Piureul de dovleac il obțin din dovleac copt sau crud, mixat?
Din dovleac copt, mixat la blender până devine cremos.