Prima pagină » Mochi cu Înghețată și Zmeură
Mochi cu înghețată și zmeură

Mochi cu Înghețată și Zmeură

Mochi cu înghețată și zmeură

Mochi este un desert japonez care a devenit extrem de popular în ultimii ani. În cadrul seriei mele cu Mâncare din jurul lumii am descoperit această rețetă și mi-a plăcut mult. Cum a fost o rețetă foarte cerută și de voi, am făcut mai multe teste până am ajuns la o variantă cât mai simplă de pregătit. Așadar, împărtășesc astărzi cu voi rețeta mea de mochi cu înghețată și zmeură, ușor de pregătit și absolut delicioasă! Iar dacă vă plac preparatele japoneze, neapărat trebuie să încercați și rețeta mea de pâine japoneză cu lapte și model de leopard.

Ingredientele De Care Avem Nevoie:

  • făină de orez glutinos: NU se poate înlocui cu altceva. Mochi se face doar cu acest tip de făină, fiind singura care creează acea textură în aluat. Este diferită de făina normală de orez și din păcate se găsește doar online sau în magazinele cu specific asiatic.
  • amidon: se poate folosi amidon de porumb sau de cartofi. Cel din aluat se va găti automat în timp ce gătim aluatul. Însă amidonul pe care îl folosim pentru a modela aluatul trebuie gătit, pentru că nu este sănătos consumat crud în cantități mari, și este mai bine să fimsafe :). Așadar, eu l-am gătit pentru 5 minute la foc mic într-o tigaie antiaderentă și vă recomand să procedați la fel.
  • zahăr: puteți adăuga maimult sau mai puțin, în funcție de cât de dulce vă doriți să fie aluatul.
  • lapte: se poate înlocui cu apă sau lapte vegetal, pentru că nu impactează textura aluatului.
  • colorant: este complet opțional. Eu l-am adăugat pentru că am dorit să am un mochi mai ”estetic” pentru poze. 😀
  • unt: vă recomand să nu îl omiteți. Fără el, aluatul este dificil de frământat și se va întări la frigider. Untul ajută aluatul să rămână moale, chiar dacă stă la congelator.
  • smântână pentru frișcă: ideal, neîndulcită și cu minim 30% grăsime, pentru a nu fi prea subțire.
  • lapte condensat: are rolul de a îndulci crema, dar și de a o păstra fină și fără ace de gheață după congelare. Practic, împreună cu frișca va forma o înghețată.
  • vanilie: extract sau păstaie de vanilie, opțional, pentru a da aromă cremei.
  • zmeură: proaspătă sau congelată, nu contează, pentru că oricum va merge la congelator. Puteți adapta cantitatea sau puteți chiar să folosiți alte fructe.

Cum Preparăm Aluatul Pentru Mochi?

Aluatul de mochi este un aluat elastic și foarte lipicios. Se poate prepara în 3 feluri, însă ingredientele sunt aceleași pentru orice metodă de gătire ați alege. Eu o să vi le prezint pe toate 3, pentru ca voi să puteți să o alegeți pe cea care vi se pare cea mai potrivită pentru voi.

Prima metodă și cea mai simplă implică gătirea aluatului în cuptorul cu microunde. Eu nu am unul, dar metoda aceasta este super ușoară, așa că o să vă iasă cu siguranță chiar din prima încercare. Pentru această metodă trebuie doar să puneți compoziția bine amestecată într-un bol sau vas încăpător. Aveți grijă să fie un vas potrivit pentru cuptorul cu microunde. Deasupra, puneți o folie alimentară de plastic în care faceți 10-15 găuri cu o scobitoare. Acest bol de pune la microunde pentru 3 minute, iar după 3 minute testați aluatul cu o scobitoare. Dacă este umed, mai trebuie gătit pentru 30 secunde. Rezultatul final ar trebui să fie lipicios și gumos, dar în totalitate solid.

Cea de-a doua metodă implică gătirea la abur. La fel ca în primul caz, trebuie să punem compoziția într-un bol, să o acoperim cu folie de plastic și să găurim folia. Apoi, acest bol sau vas trebuie pus la bain-marie pentru a se găti pentru 30 minute. Rezultatul va fi asemănător cu cel realizat la microunde.

Ultima variantă, pentru care am optat eu, implică gătirea la foc mic, în cratiță. Este o metodă un pic mai anevoioasă, dar eu neavând microunde sau bain-marie am ales să gătesc aluatul așa. Avem nevoie de o cratiță sau tigaie antiaderentă, pentru că altfel aluatul se va lipi. În această cratiță punem compoziția pentru aluat și o gătim la foc mic pentru aproximativ 10-15 minute. Amestecăm des, iar când începe să se îngroașe amestecăm continuu. Vom obține un aluat lipicios și greu de amestecat, așa că vă recomand o spatulă de silicon rezistentă și multă forță în brațe. 🙂

Secrete Pentru Un Mochi Reușit

  • adaugă unt în aluat: nu vă recomand să omiteți untul din rețetă. Aluatul de mochi este unul foarte lipicios oricum, fără unt devine aproape imposibil de frământat. În plus, untul ajută mochi să nu devină prea tare după ce stă în congelator sau în frigider.
  • frământă bine aluatul: aluatul nefrământat este mai lipicios și greu de întins. Neapărat trebuie frământat, și îți recomand să folosești mănuși de unică folosință pentru tot ceea ce implică manevrarea aluatului. Astfel, vei evita să rupi sau să lipești aluatul de mâini sau de suprafețe. Dacă ai și o planșetă de silicon pentru aluat, e și mai bine.
  • lucrează cu aluatul la temperatura camerei: îți recomand să lași aluatul să se răcească complet înainte de a îl întinde, dar te rog nu îl pune la frigider. Am făcut greșeli în încercările mele, și am observat că aluatul cald se rupe pentru că devine prea subțire, iar cel rece din frigider este greu de întins și nu se lipește bine în jurul umpluturii. Așadar, lasă aluatul să se răcească la temperatura camerei, pregătește umplutura între timp, și abia apoi umple și modelează mochi.
  • folosește amidon: pentru a evita ca aluatul să se lipeasă de sucitor, de masă sau de mâini, neapărat trebuie să folosești amidon. Când observi că începe să se lipească puțin, mai adaugă amidon, altfel vei risipi acea bucată de aluat. De asemenea, nu uita să gătești acest amidon într-o tigaie pentru 5 minute, pentru că amidonul crud nu este bun pentru stomac.
  • manevrează aluatul atent: mai ales dacă ai unghii mai lungi, este necesar să ai grijă să nu rupi aluatul. Acesta este fragil și, o dată ce se formează găuri în el, crema va ieși pe acolo și mochi nu va fi reușit. De asemenea, ai grijă ca bolul sau forma rotundă în care pui mochi să nu aibă marginile ascuțite, pentru că va tăia aluatul și se va rupe. La început îți recomand să întinzi aluatul puțin mai gros, până vei observa cât de mult se întinde și te vei obișnui cu întregul proces.

Cam astea sunt sfaturile mele, le-am învățat ”pe propria piele” de-a lungul testelor mele. Urmează toți acești pași și o să obții niște mochi delicioși! 🙂

Păstrare și Pregătire în Avans

Deoarece aluatul de mochi se lucrează cel mai bine proaspăt, nu vă recomand să îl pregătiți decât atunci când vreți să îl și modelați. Totuși, acesta fiind un desert congelat, puteți să îl pregătiți în porție mai mare și să îl păstrați la congelator. Rezistă pentru maxim 3 luni, iar înainte de servire trebuie doar să lăsați mochi la temperatura camerei pentru 15 minute.

Mochi cu înghețată, secțiune cu zmeură în mijloc
Invitatie Recenzie Pentru Reteta
Mochi cu înghețată și zmeură

Mochi cu Înghețată și Zmeură

Estera Farcaș
Mochi este un desert japonez delicios, care se poate prepara cu ușurință acasă. Dacă ești fan mochi, citește rețeta și încearc-o neapărat!
No ratings yet
Timp de preparare 45 minutes
Timp de gătire 15 minutes
Timp de așteptare 2 hours
Timp total necesar 3 hours
Fel Desert
Bucătărie Japoneză
Porții 8 mochi
Calorii 400 kcal

Ingrediente
  

Pentru aluat:

  • 150 g făină de orez glutinos
  • 45 g amidon
  • 225 ml lapte
  • 45 g zahăr
  • 20 g unt
  • 2-3 picături colorant alimentar roșu (opțional)

Pentru cremă:

  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 180 ml lapte condensat
  • 1 lgț extract de vanilie
  • 50 g zmeură

Instrucțiuni
 

  • Începem prin a prepara aluatul. Amestecăm într-un bol făina de orez glutinos, amidonul și zahărul. Adăugăm și laptele și colorantul și amestecăm bine. Ideal este să trecem compoziția și printr-o sită fină, pentru a ne asigura că nu avem cocoloașe.
  • Punem compoziția într-o cratiță antiaderentă (neapărat, altfel se va lipi!) și o punem la foc mic. Amestecăm foarte des, chiar continuu. Compoziția va începe să se îngroașe treptat. La început va avea o textură ciudată, dar pe parcurs se va îngroșa tot mai tare și va forma un aluat în cele din urmă.
  • Punem aluatul într-un bol și adăugăm untul. Acesta se va topi de la căldura aluatului, așa că îl lăsăm să se răcească alături de aluat, pentru a nu ne arde la mâini.
  • Între timp punem într-un bol smântâna pentru frișcă, vanilia și laptele condensat. Le batem cu un mixer până se îngroașă și sunt suficent de stabile.
  • Aluatul deja răcit îl frământăm pentru 5-10 minute. Vă recomand să folosiți mănuși, pentru că aluatul este foarte lipicios. Nu trebuie să mai adăugați făină, amidon sau unt, așa este aluatul în sine.
  • Folosindu-ne de amidon deja gătit (am descris mai sus cum l-am gătit eu), rulăm aluatul într-un cilindru, din care tăiem bucăți cât de cât egale. de mărimea unui ou.
  • Luăm fiecare bucată de aluat și o întindem cât de rotund putem. O punem peste un bol mic, lăsănd aluatul să cadă ușor peste margini, pentru a avea suficient aluat pentru împăturit la final. Punem umplutura în mijloc, și adăugăm o zmeură sau două în mijlocul cremei.
  • Aducem marginile aluatului înspre centru și le lipim cu grijă, pentru că aluatul este fragil și se rupe foarte ușor. Strângem excesul de aluat și îl tăiem. Apoi, adăugăm amidon în locul în care am tăiat, pentru a nu se lipi aluatul.
  • Răsturnăm mochi pe o farfurie sau pe hârtiuțe de brioșe (cel mai bine), astfel încât partea care a fost în bol, partea rotundă, să fie acum deasupra. Dăm mochi la congelator pentru minim 2 ore. Înainte de servire le scoatem din congelator și le lăsăm să se înmoaie ușor pentru 15 minute.

Informații Nutriționale

Serving: 1 PorțieCalories: 400kcalCarbohydrates: 45gProtein: 11gFat: 17gSaturated Fat: 12gPolyunsaturated Fat: 0gMonounsaturated Fat: 0gTrans Fat: 0gCholesterol: 0mgSodium: 25mgPotassium: 2mgFiber: 2gSugar: 9g

Note

Din aceste cantități veți obține 8-10 bucăți. Informațiile nutriționale sunt calculate în acest caz pentru 8 bucăți.
Cuvinte cheie inghetata mochi, mochi, mochi cu inghetata, mochi cu zmeura, mochi japonez
Ai încercat această rețetă?Menționează @esteraafarcas sau etichetează#esterafarcas

Sper că o să încercați această rețetă de mochi, pentru că sunt convinsă că o să vă placă!

Cu drag,

Estera Farcaș signature

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




*