În fiecare an de Paști am obiceiul de a pregăti un tort cu morcovi, pentru că ne place tare mult. De data aceasta însă, am ales să transform tortul în aceste brioșe cu morcovi, la fel de delicioase, dar mult mai ușor de pregătit.
Aceste brioșe sunt aromate, pufoase și alături de crema fină de mascarpone sunt un vis delicios! Morcovul din compoziție nu se simte deloc. El conferă însă brioșelor o textură moale, foarte plăcută și greu de imitat. Mie mi se pare desertul perfect pentru masa de Paști, mai ales că arată tare drăguț și nu necesită prea mult efort. Sper așadar că o să încercați și voi rețeta! Iar dacă sunteți în căutare de alte rețete de Paști, vă sugerez și aceste fursecuri în formă de ou sau rețeta mea de carrot cake.
Ingredientele de Care Avem Nevoie:
- făină: neapărat făină albă, de preferat tip 000. Aceasta e mai fină și veți obține brioșe mai pufoase.
- praf de copt și bicarbonat de sodiu: nu vă recomand să le omiteți sau să le înlocuiți, pentru că brioșele nu vor crește.
- scorțișoară și nucșoară: puteți înlocui sau omite nucșoara, dar scorțișoara este cea care dă aromă acestor brioșe. Dacă totuși nu vă place, folosiți puțin cardamom.
- sare
- extract de vanilie: opțional, dar adaugă o aromă plăcută brioșelor și cremei.
- ouă: am folosit ouă mari, standard. Din păcate nu se pot înlocui, pentru că rezultatul nu va fi la fel.
- ulei: de preferat un ulei cu aromă neutră, precum cel de floarea soarelui.
- zahăr: eu am folosit zahăr brun și zahăr alb tos, dar puteți folosi doar zahăr alb. Nu vă recomand să folosiți doar zahăr brun, pentru că brioșele vor ieși mai moi.
- sana: sau lapte bătut. Dacă nu aveți, puteți combina lapte cu puțină zeamă de lămâie și veți obține un fel de lapte bătut rapid.
- morcov: dat pe răzătoarea mică, pentru a se dizolva în compoziție.
- mascarpone: se poate folosi cremă de brânză, dar veți obține o cremă mai lichidă. Eu prefer mascarpone pentru o cremă mai fină și mai stabilă.
- smântână pentru frișcă: de preferat cu minim 35% grăsime. Nu folosiți frișcă vegetală, pentru că nu are același gust.
- zahăr pudră: puteți ajusta cantitatea în funcție de cât de dulce vă doriți să fie crema.
Secretele Unor Brioșe cu Morcovi Perfecte
Pentru a obține brioșe pufoase, aromate și delicioase, vă recomand să urmați sfaturile de mai jos. Aceasta nu e o rețetă dificilă, dar aceste trucuri vă pot ajuta să obțineți rezultatul dorit din prima încercare.
- ingredientele la temperatura camerei se omogenizează mai bine: mie îmi place să scot ingredientele din frigider cu cel puțin o oră înainte. Astfel, toate sunt la aceeași temperatură și compoziția iese perfect, fără a se separa. Temperatura uniformă ajută și la copt, așa că nu vă recomand să omiteți acest pas.
- compoziția nu trebuie amestecată prea mult: în special după adăugarea morcovilor. Amestecarea îndelungată activează glutenul din făină și va face brioșele tari, gumoase. Ne dorim brioșe pufoase și moi, așa că vom amesteca compoziția doar până totul e bine combinat.
- crema nu necesită multă mixare: eu am mixat pentru 2-3 minute. Dacă frișca și brânza mascarpone sunt reci (așa cum ar trebui să fie ca să se bată bine) nici la voi nu ar trebui să dureze mai mult. În momentul în care crema devine închegată și stabilă, puteți opri mixerul, pentru a evita tăierea cremei.
- decorarea brioșelor se face doar după răcirea completă: nu vă grăbiți cu decorarea dacă vă doriți brioșe frumoase. Crema se topește foarte ușor, chiar dacă brioșele sunt doar ușor călduțe. Oricum va trebui să vă mișcați repede cu crema, mai ales dacă în bucătărie e cald. Crema aceasta este suficient de stabilă, dar nu la fel de stabilă ca una pe bază de unt, așa că se topește relativ ușor.
Păstrare și Pregătire în Avans
Aceste brioșe cu morcovi pot fi pregătite cu o zi înainte de a le decora. Mie îmi place să le pregătesc cu o zi înainte, pentru a le decora înainte de servire. Crema rezistă și ea la frigider pentru o zi-două. După decorare, puteți păstra brioșele la frigider într-un recipient închis. Rezistă pentru 3 zile, iar la congelator rezistă pentru maxim 3 luni. Dacă puteți, vă recomand să le congelați fără cremă, pentru că aceasta își va schimba puțin consistența după congelare.
Brioșe cu Morcovi și Cremă de Mascarpone
Echipament
- 1 tavă de brioșe
- 1 mixer
Ingrediente
Pentru Brioșe:
- 260 g făină
- 1 + 1/2 lgț praf de copt
- 1/2 lgț bicarbonat de sodiu
- 1 lgț scorțișoară
- 1/2 lgț nucșoară
- 1 praf sare
- 2 ouă
- 70 ml ulei
- 220 g zahăr (110g zahăr alb + 110g zahăr brun)
- 230 ml sana
- 150 g morcov răzuit
- 1 lgț extract de vanilie
Pentru Cremă:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 60 g zahăr pudră
- 1 lgț extract de vanilie
Instrucțiuni
- Începem prin a amesteca într-un bol ingredientele uscate: făina, praful de copt și bicarbonatul, scorțișoara, nucșoara și sarea.
- Separat, batem ouăle cu zahărul pentru 2-3 minute, până se formează o spumă ușor deschisă la culoare. Adăugăm peste sana, uleiul și vanilia, apoi amestecăm.
- Combinăm ingredientele uscate cu cele umede, până obținem o compoziție fără cocoloașe. Cu ajutorul unei spatule, incorporăm și morcovul, însă nu amestecăm prea mult, pentru a nu obține brioșe tari.
- Punem compoziția într-o tavă de brioșe tapetată cu hârtii de brioșe. Punem apoi tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru 25-27 minute sau până o scobitoare inserată în brioșe iese curată. Lăsăm apoi brioșele să se răcească complet.
- În timp ce brioșele se răcesc pregătim crema. Punem într-un bol încăpător brânza mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixăm la viteză medie pentru 2-3 minute, până obținem o cremă stabilă, fără cocoloașe. Nu mixăm mai mult, pentru a nu tăia crema.
- Cu ajutorul unei pungi de decor, formăm rozete de cremă deasupra fiecărei brioșe. Decorăm apoi cu nuci mărunțite, dar acest pas este opțional.
Informații Nutriționale
Video
Note
Dacă vă place tortul cu morcovi, trebuie să încercați și rețeta aceasta ușoară de brioșe cu morcovi. Sunt delicioase și sigur o să vă placă!
Cu drag,
E prima oara cand fac briose si am ales aceasta reteta pentru ca e simpla si foarte bine explicata.
Vreau sa zic ca mi-a iesit INCREDIBIL DE BUNA. Recomand din toata inima sa incercati. Eu am folosit mai puțin zahar (in general prefer mai puțin dulce). Va recomand de asemenea sa nu va speriati de aroma puternica a nucșoarei sau a scorțișoarei, pentru ca ele complimenteaza foaaaarte bine gustul. De asemenea mie mi-a ajuns compoziția pentru mai mult de 12 briose, aproximativ 15 sa zicem.
Multumesc din suflet pentru rețetă! Cu siguranta voi mai reveni! 💖
Mulțumesc mult pentru feedback-ul pozitiv, mă bucur că v-a plăcut rețeta! 🥰